Els rumors, per desgràcia, tard o d’hora, es fan realitat. I això és el que ha passat al Centre Territorial de TVE a les Illes. Feia temps que sentíem parlar que ens quedaríem en no res, que la nostra programació minvaria. Idò des d’aquesta setmana el Centre Terriorial de Tve ha vist reduïda en mitja hora la seva oferta de programes en català. La direcció de Centres Territorials de TVE va comunicar a mitjans d’octubre que desapareixia de la graella de programació la desconnexió territorial dels dissabtes a les 19.30 per La 2. La veritat és que en una situació normal això no ens hauria de preocupar massa, però vist i sentit el que es veu i se sent, la secció sindical del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) a TVE ha de manifestar la seva profunda preocupació pel que passa i per aquesta retallada dràstica. Com dèim, vist i sentit el que es veu i se sent, la desaparació de la desconnexió dels dissabtes capvespre no és més que una prova del futur que ens espera.

Els rumors apunten, però, encara més enfora. Es parla de la previsible desaparició de l’Informatiu Balear 2ª Edició, que nosaltres coneixem com l’IB2, a partir del mes de gener del 2006. I ningú no sap quina programació pròpia podrem fer a partir de gener de l’any que ve. I dèim producció pròpia i no contractada a productores externes, com passa ara mateix en la franja de les 19.30 a les 20.00 hores per La 2.

I tot això s’emmarca en uns mesos que seran decisius per la supervivència del Centre Territorial i de moltes de les hores de programació que feim en català. Ara s’està elaborant un pla de viabilitat per a RTVE que, ben segur, inclourà un Expedient de Regulació de Plantilla, un ERE i, per tant, una reducció de la plantilla, a més d’una, probable, reconversió que podria implicar el tancament del nostre centre de treball. Per tant, ara que ja veim les orelles al llop, volem passar l’arada davant el bou. Abans que ens tanquin, que es carreguin una feina de 25 anys a favor de la nostra llengua i de la nostra cultura, volem dir la nostra, cridar ben fort perquè la societat balear a la qual hem servit sàpiga el que passa:

• Consideram que el Centre Territorial de TVE a les Illes no ha desaparèixer, ben al contrari, s’ha de potenciar i modernitzar.
• Consideram del tot injust i injustificable que la direcció de TVE hagi decidit de forma unilateral suprimir la desconnexió dels dissabtes capvespre per La 2.
• Consideram que no sobra cap treballador a TVE a les Balears. Ben al contrari, necessitam una urgent modernització de les nostres infraestructures i una major i millor dotació tècnica i humana.
• Demanam una clarificació del nostre futur immediat.
• Ens refermam en el nostre compromís inequívoc de fer una televisió lliure, despolititzada i democràtica, al servei de tota la ciutadania.

Per tot això, demanam a la societat de les Illes, representada pels partits polítics i associacions culturals i cíviques, un compromís ferm amb la nostra oferta informativa, que durant els darrers 25 anys ha cohesionat la nostra comunitat autònoma i ha fet una tasca impagable en favor del català.

Palma de Mallorca, 11 de novembre de 2005