El V Congrés del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), celebrat els dies 12 i 13 de novembre a l’Ateneu Barcelonès, insta els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a aprovar un Estatut del periodista professional (EPP) que sigui realment un instrument eficaç per garantir el dret a la informació de la ciutadania. Això només podrà ser si el text final garanteix als periodistes la seva independència davant les pressions de què puguin ser objecte. Al mateix temps els participants en el Congrés consideren que l’EPP serà insuficient si no se l’acompanya amb la llei reguladora dels drets laborals dels periodistes ja que la precarietat que hi ha el sector és el vehicle de transmissió de la manipulació i la mentida. Els grups del PSC, ERC, CiU i ICV-EUiA s’han compromés davant els assistents al Congrés a treballar per un EPP que compleixi aquests objectius.

El conseller de Treball, Josep Maria Rañé, ha presidit l’acte de clausura que s’ha celebrat aquest migdia i ha reconegut les greus mancances que hi ha en l’àmbit laboral a les empreses de comunicació i s’ha compromés a promoure accions per combatre-la. Els membres del sindicat han reelegit Dardo Gómez com a president de l’organització que encapçala una llista quinze persones.

El V Congrés ha resolt també sol·licitar al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats que afrontin amb la màxima urgència la reforma dels mitjans públics i l’ordenament del sector audiovisual. En aquest sentit s’exigeix als governs que l’adjudicació de les llicències per a la nova ràdiotelevisió digital contempli que els projectes que s’aprovin no estiguin basats en la precarietat laboral dels seus treballadors sinó en una contractació digna i suficient per satisfer el dret a la informació dels seus potencials usuaris, és a dir la ciutadania en general.

Al Congrés hi ha assistit representants de tots els membres de la Federació de Sindicats de Periodistes (els d’Andalusia, La Rioja, Madrid, Galícia, Balears i Canàries) així com dels sindicats de periodistes de França i Portugal. El Congrés ha aprovat també una resolució en la qual es condemna “la mal entesa llibertat d’expressió d’alguns radiofonistes de la Cadena COPE, entre els quals hi ha Federico Jiménez Losantos, i recorda que, si bé té tot el dret a difondre la seva opinió i a donar veu els seus oients, la llibertat d’informació i d’expressió té els seus límits en el respecte a les persones, institucions i comunitats i un dels més importants és el de la responsabilitat social per no alimentar discriminacions, fomentar crispacions i cridar al boicot dels qui no pensen com ell”.

Barcelona, 13 de novembre de 2005