Definició i funció de les galetes (cookies)

 

1.– Què són les galetes? 

Una galeta és un fitxer que es descarrega a l’ordinador quan s’accedeix a determinades pàgines web. Les galetes permeten a una pàgina web, entre altres coses, emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d’un usuari o del seu equip i, en funció de la informació que continguin i de la manera en què s’utilitzi l’equip, poden ser emprades per reconèixer-lo. 

 

2.– Tipus de galetes

 1. En funció del propietari de la galeta, hi ha:
 2. a) Galetes pròpies: són aquelles que s’envien a l’equip terminal de l’usuari des d’un equip o un domini gestionat pel mateix editor i des del qual es presta el servei sol·licitat per l’usuari.
 3. b) Galetes de tercers: són aquelles que s’envien a l’equip terminal de l’usuari des d’un equip o un domini que no és gestionat per l’editor, sinó per una altra entitat que tracta les dades obtingudes a través de les galetes. 
 4. En funció de la durada de la galeta, hi ha:
 5. a) Galetes de sessió: són un tipus de galetes dissenyades per recaptar i emmagatzemar dades mentre l’usuari accedeix a una pàgina web.

b). Galetes persistents: són un tipus de galetes amb les quals les dades segueixen emmagatzemades en el terminal i s’hi pot accedir i poden ser tractades durant un període definit per la persona responsable de la galeta, període que pot anar des d’uns minuts fins a diversos anys.

 1. En funció de la finalitat de la galeta, hi ha:
 2. a) Galetes d’anàlisi: són aquelles que, si estan ben tractades per nosaltres o per tercers, ens permeten quantificar el nombre d’usuaris i realitzar, així, el mesurament i l’anàlisi estadística de la utilització que es fa del servei ofert. Per fer-ho s’analitza la navegació de l’usuari a la nostra pàgina web amb la finalitat de millorar l’oferta de productes o serveis que hi oferim.
 3. b) Galetes de publicitat conductual: són aquelles que permeten la gestió, de la manera més eficaç possible, dels espais publicitaris que, si escau, l’editor ha inclòs en una pàgina web, aplicació o plataforma des de la qual presta el servei sol·licitat. Aquestes galetes emmagatzemen informació del comportament dels usuaris obtinguda a través de l’observació continuada dels seus hàbits de navegació, la qual cosa permet desenvolupar un perfil específic per mostrar publicitat en funció d’aquest perfil.

Així mateix, és possible que quan es visiti alguna pàgina web o s’obri un correu electrònic on es publiqui algun anunci o alguna promoció sobre els nostres productes o serveis s’instal·li en el navegador alguna galeta que serveix per mostrar, posteriorment, publicitat relacionada amb la cerca que s’ha realitzat i per desenvolupar un control dels nostres anuncis en relació, per exemple, amb el nombre de vegades que s’han vist, on apareixen, a quina hora es veuen, etc.

 1. c) Galetes tècniques: són aquelles que permeten a l’usuari la navegació a través d’una pàgina web, plataforma o aplicació i la utilització de les diferents opcions o serveis que hi ha, com, per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a parts d’accés restringit, recordar els elements que integren una comanda, realitzar el procés de compra d’una comanda, fer la sol·licitud d’inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació, emmagatzemar continguts per a la difusió de vídeos o so, o compartir continguts a través de les xarxes socials.
 2. d) Galetes de personalització: són aquelles que permeten a l’usuari accedir al servei amb algunes característiques de caràcter general predefinides en funció d’una sèrie de criteris del terminal de l’usuari, com per exemple l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix al servei, la configuració regional des d’on accedeix al servei, etc.

 

3.– Galetes utilitzades a www.sindicatperiodistes.cat

A la pàgina web del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) normalment utilitzem galetes pròpies i de tercers per a les finalitats que indiquem a continuació.

La informació que faciliten les galetes ens pot ajudar a oferir una millor experiència a l’usuari/ària quan visita els nostres llocs web. A més, els tercers prestadors de serveis amb els quals hem contractat algun servei per al qual és necessària la utilització de galetes són:


Llista de les diferents galetes utilitzades en les webs corporatives
Nom del proveïdor Finalitat de la galeta Descripció de la finalitat de la galeta Més informació sobre l’ús de les galetes de tercers
Google Analytics Estudi de l’audiència Obtenir informació de la navegació i mesurar i analitzar l’audiència. Més informació sobre Google Analytics
YouTube Visualització de vídeos incrustats Visualitzar vídeos incrustats, estimar-ne l’amplada de banda, registrar els vídeos més recents que s’han vist en un navegador específic, permetre el control de visites a vídeos de YouTube. Més informació sobre YouTube
Twitter Compartir informació Interactuar amb la xarxa social i altres finalitats pròpies de Twitter. Més informació sobre Twitter
Facebook Compartir continguts Interactuar amb la xarxa social i altres funcionalitats pròpies de Facebook Més informació sobre Facebook
LinkedIn Funcions tècniques i analítiques Facilitar als nostres visitants la navegació. Es detecta si s’ha iniciat la sessió a LinkedIn cada vegada que es visita la nostra web i es complementa aquesta informació si se segueix i es comparteix “sobre LinkedIn”. Aquestes galetes també desen informació d’usuari com: l’adreça IP, el tipus de navegador, el sistema operatiu… Més informació sobre LinkedIn
WordPress Accés als blogs  

Registrar, identificar i accedir als blogs i a les finalitats pròpies de WordPress.

Més informació sobre WordPress

 

Nota. Aquesta llista s’actualitzarà com més aviat millor, a mesura que vagin canviant els serveis oferts als llocs webs i les galetes utilitzades a aquest efecte. No obstant això, ocasionalment, durant aquesta actualització, pot ser que la llista ja no inclogui una galeta, encara que sempre es referirà a galetes amb propòsits idèntics als registrats en aquesta llista.

 

4.– Consentiment informat

La utilització d’aquesta pàgina web implica que s’ha donat el consentiment exprés i inequívoc a la utilització de galetes, en els termes i les condicions previstos en aquesta política de galetes, sense perjudici de les mesures de desactivació i eliminació de les galetes que l’usuari pugui adoptar i que s’esmenten en l’apartat següent.

 

5.– Revocació i eliminació de galetes

Es poden permetre, bloquejar o eliminar les galetes instal·lades a l’equip mitjançant la configuració de les opcions del navegador que l’usuari/ària hagi instal·lat a l’ordinador. En cas que no s’hagi permès la instal·lació de galetes al navegador, és possible que no es pugui accedir a alguna de les seccions de les nostres webs. Consulta al navegador les eines i les opcions per eliminar galetes.

 

6.– Actualitzacions i canvis en la política de privadesa / galetes

La web de l’SPC poden modificar aquesta política de galetes en funció d’exigències legislatives i reglamentàries o amb la finalitat d’adaptar aquesta política a les instruccions dictades per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. Per això, s’aconsella a les persones usuàries que la visitin periòdicament.

Quan es produeixin canvis significatius en aquesta política de galetes, es comunicaran a les persones usuàries mitjançant la web o, en cas que aquestes estiguin registrades, a través d’un correu electrònic.

 

7.– Garanties complementàries – Gestió de les galetes

Com a garantia complementària a les anteriorment descrites, el registre de les galetes podrà estar subjecte a la seva acceptació durant la instal·lació o posada al dia del navegador utilitzat, i aquesta acceptació pot en tot moment ser revocada mitjançant les opcions de configuració de continguts i privacitat disponibles. Molts navegadors permeten activar un mode privat mitjançant el qual les galetes es suprimeixen sempre després de la seva visita. Depenent de cada navegador aquest mode privat pot tenir diferents noms. A continuació trobarà una llista dels navegadors més comuns i els diferents noms d’aquest ‘mode privat’:

 • Internet Explorer 8 i superior; InPrivate 
 • Safari 2 i superior; Navegació Privada 
 • Opera 10.5 i superior; Navegació Privada 
 • FireFox 3.5 i superior; Navegació Privada 
 • Google Chrome 10 i superior; Incògnita 

Important: Si us plau, llegeixi atentament la secció d’ajuda del seu navegador per conèixer més sobre com activar el ‘mode privat’, si bé, la seva navegació per la nostra web pot no ser òptima i algunes utilitats poden no funcionar correctament.

L’usuari/ària podrà, en qualsevol moment, escollir quines galetes vol que funcionin en aquesta pàgina web mitjançant la configuració del navegador. En aquest cas, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) no garanteix el correcte funcionament de la web.

Per modificar la configuració del navegador cal consultar l’ajuda del fabricant. Per exemple: