Els comitès d’empresa firmants expressen la seva solidaritat amb els companys de l’Avui que s’han vist sorpresos per la nova empresa amb un anunci d’acomiadaments. Aquesta agressió afecta un col·lectiu de treballadors que en els últims anys ha patit amb rigor diverses actuacions d’una política empresarial molt dura. Ara, a més, la voluntat de fer fora 21 persones es pot considerar una agressió més gran encara perquè en les negociacions per salvar el diari s’hi va implicar el Govern de la Generalitat i en la nova empresa hi participen organismes públics de finançament de l’administració de Catalunya. És a dir, a l’Avui hi ha diners de tota la ciutadania i, com a treballadors del sector de la comunicació, ens sentim involucrats en aquesta anomenada reestructuració empresarial. El 29 de desembre de 2004, la Corporació Catalana de Comunicació SL es va convertir en adjudicatària de la capçalera del diari Avui amb la subsegüent subrogació dels contractes de tota la plantilla, en compliment del conveni de creditors de la fallida presentada per Premsa Catalana SA el 15 de juny de 2004.

El 25 de maig, el govern de la Generalitat va acordar concedir una subvenció de dos milions d’euros per ajudar l’Avui a sobreviure fins al moment del traspàs a la nova empresa. En aquest procés, Hisenda i Seguretat Social van renunciar a cobrar la major part del voluminós deute que Premsa Catalana SA havia contret amb aquestes administracions, a canvi del manteniment dels llocs de treball. El conjunt dels contribuents de l’Estat, doncs, han cobert un deute perquè dos dels grans grups de comunicació, Planeta i el Grup Godó, es fessin càrrec de la capçalera i de la plantilla en les millors condicions.

L’endemà mateix de l’adjudicació, l’empresa va assegurar la continuïtat de la plantilla. Tan sols un mes i mig més tard, la nova direcció ha anunciat el propòsit d’acomiadar 21 persones. Com els treballadors de l’Avui, tots nosaltres ens sentim enganyats per aquesta política agressiva i desconsiderada que, a més, també constitueix una estafa al consens polític que va permetre l’operació. Després de pressionar al màxim l’Administració, ara els empresaris de Planeta i Godó sembla que volen fer pagar als treballadors més modestos el cost d’una reestructuració que ha estat ocultada en tot moment. Podem entendre que la supervivència del diari exigeixi sacrificis, però el que no podem acceptar de cap manera és que aquests recaiguin sempre sobre la part més feble.

Els comitès d’empresa firmants demanem que es freni aquesta política de fets consumats que estan seguint els nous empresaris de l’Avui i exigim una negociació que eviti els acomiadaments forçosos i permeti sortir de la crisi amb acords raonables. De la mateixa manera, els comitès d’empresa firmants se sumen a les mobilitzacions que els companys del diari Avui convoquin per defensar els seus llocs de treball.

Barcelona, 8 de març de 2005

Aquest és el text del Manifest que els comitès d’empresa de diferents mitjans de comunicació de Catalunya estan enviant al comitè del diari ‘Avui’ com a mostra de suport als treballadors davant l’amenaça de l’empresa d’acomiadar 21 persones