La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha demanat avui al govern dels Estats Units que posi fi a tota especulació sobre els assassinats a Irak el blanc dels quals són periodistes i personal dels mitjans de comunicació proporcionant informes “creïbles i convincents” sobre els incidents en què han mort 14 membres dels mitjans de comunicació des de la invasió del país al març del 2003. “S’acusa els Estats Units de fracassar en el compliment de les seves obligacions de fer justícia i en el fet de no tractar de manera justa les víctimes de la violència exercida pels seus propis soldats”, ha afirmat el secretari general de la FIP, Aidan White, en una carta adreçada al President George Bush. Afiliats de la FIP han enviat cartes similars a càrrecs dels EUA i de molts països perquè els EUA duguin a terme una investigació exhaustiva d’aquests casos.

Aquest 8 d’abril és la data del segon aniversari de l’atac dels Estats Units contra l’Hotel Palestine de Bagdad, que en aquell moment allotjava molts periodistes i gent dels mitjans de comunicació que informaven de la invasió dels EUA. Van matar dos periodistes i en van ferir d’altres. El mateix matí, van matar un periodista en ser atacades per avions caça dels EUA les oficines de Bagdad del canal àrab de televisió per satèl·lit Al-Jazira. L’IFJ assegura que hi ha onze casos més d’assassinats no explicats en què hi ha implicats soldats dels EUA i que exigeixen resposta. “El sofriment de familiars, amics i col·legues de víctimes dels mitjans de comunicació continua mentre esperen justícia de les autoritats sobre com i per què van morir els seus”, ha afirmat White.

L’IFJ constata que, dos anys després de la invasió de l’Iraq, el mal de la guerra el pateixen profundament periodistes i gent dels mitjans de comunicació, i especialment els periodistes iraquians mateixos que s’han afegit a les protestes d’avui.

La Federació acusa els EUA de fer informes dulcificats i exoneradors dels assassinats; i en molts casos ni tan sols hi ha hagut cap mena d’informe.

“Aquests informes segueixen el mateix model increïble i gens convincent: el secretisme sobre els detalls i la naturalesa de l’informe, la incapacitat d’examinar totes les proves, les actituds de remordiment minses i cruelment insensibles, i la completa exoneració de responsabilitat del personal dels EUA a tots els nivells de comandament”, ha declarat White. “És la negació de la justícia en un grau escandalós”.

L’IFJ afirma que el 8 d’abril ve a simbolitzar per a molta gent la crisi d’impunitat que veu molts periodistes morts en assassinats dels quals són blanc cada any, però que pocs són objecte d’una investigació seriosa i només molt pocs acaben en un processament dels responsables. L’IFJ reconeix que la majoria dels periodistes blanc d’atemptats són les víctimes d’extremistes cruels “amb qui és impossible d’arribar a un acord”.

«Condemnem sense reserves els atacs i la gent que és darrere l’onada actual de presa d’ostatges, que ha vist el segrest dels nostres col·legues Florence Aubenas, del Libération, el seu conductor Hussein Hanoun, i també els periodistes romanesos Eduard Ohanesian, del Romania Liberia, Marie-Jeanne Ion i Sorin Miscoci de Prima TV”. «Farem campanya fermament pel seu alliberament i per l’aïllament, detenció i judici de tots els responsables d’assassinat i segrest de periodistes», ha declarat White.

Però alhora, la FIP assegura que els Estats Units necessiten actuar per defensar les seves tradicions de llibertat i justícia dirigint l’atenció dels periodistes d’arreu del món sobre la incapacitat d’acceptar responsabilitats per les morts de periodistes i de personal dels mitjans de comunicació a l’Iraq. “Una resposta immediata i convincent a les preguntes plantejades sobre aquestes morts posarà fi a l’especulació sobre el fet que periodistes i mitjans de comunicació siguin un blanc i proporcionarà una evidència irrefutable als periodistes i la gent de l’Iraq que la democràcia ara en construcció farà justícia per a tothom”, ha manifestat White.

8 d’abril de 2005

Més informació a la web de la FIP, www.ifj.org

Traducció de l’anglès: Traduït traduit.com