El futur d’un Internet obert i competitiu a Europa –l’anomenada «neutralitat de la xarxa»– es decidirà a Europa en els propers mesos. Després que l’Índia i els Estats Units hagin dictaminat que les operadores de la xarxa no estan autoritzades a perjudicar la innovació, la competència i la llibertat d’expressió, ara és el torn d’Europa. Si fracassa a la UE, això tindria conseqüències dramàtiques tant per a les empreses europees com per a la ciutadania.

Per aquest motiu, des de l’European Digital Rights (EDRI) s’ha impulsat una campanya per definir com s’han d’entendre els drets d’autoria en el marc d’Internet. Aquesta és és una associació de 30 organitzacions no governamentals en 19 països europeus que treballen en la defensa de les llibertats civils al món digital. Aquesta iniciativa consisteix en una consulta pública sobre l’avaluació i la modernització del marc jurídic per al respecte dels drets de propietat intel·lectual i industrial. La data límit per enviar respostes a través de l’eina d’EDRI és el 7 d’abril. No obstant això, es pot usar la que ha creat la Comissió Europea fins al 15 d’abril.

EDRI entén que «davant una consulta oficial defectuosa organitzada pel Comitè Europeu de Reguladors –el Body of European Regulators of Electronic Communications (BRECE en les seves sigles en anglès)– per a juny de 2016, caf fer-ne una altra d’alternativa sobre neutralitat de la xarxa», segons explica a la seva pàgina web. Aquesta és necessària per ajudar a solucionar alguns dels defectes fonamentals que afecten la proposta oficial planejada per BRECE. «És absolutament crucial que el BEREC prengui les decisions correctes. És essencial per a tothom que defensa la llibertat de comunicació, la intimitat i la innovació donar suport a la campanya Salvar Internet. Hem de fer que aquesta enquesta sigui tan decisiva com ho van ser les de l’Índia i els EUA», afirma Joe McNamee, director executiu d’EDRI a la web d’aquesta organització.