«El processament en curs de Julian Assange posa en perill la llibertat dels mitjans a tot el món». Així ho afirmen la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i la Federació Europea de Periodistes (FEP), en una declaració conjunta abans de la seva audiència d’apel·lació a Londres els dies 20 i 21 de febrer. La FIP i la FEP, que representen prop de 200 sindicats i associacions de periodistes, entre els quals hi ha el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) a través de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), s’han oposat a l’extradició d’Assange des de la publicació de les acusacions dels Estats Units en virtut de la Llei d’Espionatge d’aquest país.

Els càrrecs es relacionen amb la publicació per part de WikiLeaks el 2010 dels Registres de la guerra de l’Iraq i l’Afganistan. Aquests van proporcionar un relat extraordinàriament detallat de les accions militars nord-americanes entre el 2004 i el 2009. Els registres incloïen episodis com el que ara es coneix com el vídeo «Assassinat col·lateral», en què soldats nord-americans disparaven des d’un helicòpter contra civils desarmats, matant-ne dotze. Els EUA acusen Assange, creador de WikiLeaks, d’obtenir aquestes imatges per mitjans que infringeixen la Llei d’Espionatge i altres disposicions.

Dominique Pradalié, presidenta de la FIP, diu: «M’he reunit dues vegades amb Julian Assange a Belmarsh i tinc clar que ha patit molt durant massa temps. A l’abril haurà passat cinc anys a una presó britànica tot i no haver estat objecte encara de cap condemna. Les accions per les quals els Estats Units demanen processament són clarament periodístiques. La condemna de Julian Assange ens amenaçaria a tots».

Per la seva mart, Maja Sever, presidenta de la FEP, afirma: «els i les periodistes i els seus sindicats han reconegut des del principi que Julian Assange està sent l’objectiu per dur a terme tasques que són la feina diària de molts periodistes: buscar un denunciant i exposar la criminalitat. Estem al costat dels periodistes de totes les conviccions polítiques i nacionalitats i diem que Assange hauria de ser alliberat immediatament».

La vista tindrà lloc al Royal Courts of Justice de Londres els dies 20 i 21 de febrer. Estudiarà una apel·lació contra la decisió del ministre de l’Interior del Regne Unit d’extraditar Assange i la decisió del jutge Baraitser de rebutjar gran part del cas contra l’extradició, que es va dictar el gener de 2021. Si la sol·licitud d’Assange es confirma, es presentarà un recurs complet aquest mateix any. També és possible una audiència al Tribunal Europeu de Drets Humans, tot i que aquestes audiències són a criteri d’aquest Tribunal i rarament s’atorguen.

Coincidint amb l’inici de la vista, i amb l’objectiu de donar suport a Assange, diverses organitzacions han convocat concentracions davant d’ambaixades i consolats d’Estats Units i el Regne Unit. En el cas de Barcelona, l’SPC convoca, conjuntament amb altres entitats, el dia 20 a les 7 de la tarda a protestar davant del consolat del Regne Unit, a l’Avinguda Diagonal, 477. En aquest enllaç es poden consultar els actes que es faran arreu del món en favor de Julian Assange.

Concentració per reclamar l’alliberament del fundador de Wikileaks
Llibertat per a Assange:  Il·lumineu la Foscor
Dia: 20 de febrer de 2024
Hora: 19.00 hores
On: a Barcelona, davant del Consolat del Regne Unit. Avinguda Diagonal 477
#FreeAssangeNow
#LlibertatperaAssange