Continuen les traves policials a la feina del fotoperiodisme
El març del 2023 les associacions periodístiques van signar un nou protocol amb el departament d’Interior per facilitar la feina dels i les periodistes i la seva seguretat en situacions de conflicte. En el protocol signat pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de la Imatge-UPIFC i el grup Ramon Barnils es recorda el mandat constitucional i estatutari dels Mossos de protegir el lliure exercici dels drets i llibertats, inclosos els d’informació i d’expressió, i de garantir alhora la seguretat ciutadana i l’ordre públic. També es reconeix el paper de les entitats i sindicats professionals de defensar els interessos dels i les professionals de la comunicació en l’exercici de la seva feina. En situacions de conflicte, com els que es viuen en desnonaments i manifestacions, sovint la feina dels professionals de la comunicació, especialment dels i les fotoperiodistes, es veu dificultada per l’impediment policial d’acostar-se a l’epicentre del fet informatiu. En el protocol es recull la recomanació que els i les professionals s’acreditin amb un braçal i una armilla per garantir que puguin treballar de forma segura. També s’acorda que, d’acord amb els criteris de seguretat establerts pels caps dels dispositius policials, es garantirà que es pugui treballar amb visió i perspectiva, sobretot a l’hora de prendre imatges.
Malgrat aquest protocol, que fa quasi un any que està en vigor, l’SPC ha rebut quexes freqüents de traves policials a l’exercici de la tasca dels i les fotoperiodistes. L’exemple més flagrant va ser el del desallotjament de les cases okupades de la plaça Bonanova, a Barcelona, el passat novembre, on la barrera policial imposada pels vehicles dels antidisturbis impossibilitaven completament la presa d’imatges. Però no ha estat un cas aïllat. L’últim cas l’hem tingut aquest mateix febrer, en el desnonament d’un habitatge al barri del Raval. Novament s’ha produït una obstaculització del treball dels fotoperiodistes per part de la policia, amb la col·locació deliberada de furgonetes que tapaven la visibilitat del que estava passant al carrer.
L’SPC s’ha queixat reiteradament d’aquestes pràctiques policials, amb denúncies públiques i amb trucades als Mossos cada cop que s’ha produït una situació d’aquest tipus. Considerem que és un gest intolerable per part dels responsables dels dispositius policials, ja que suposen un flagrant incompliment del protocol signat amb les organitzacions periodístiques. L’SPC urgeix a la celebració d’una reunió de la comissió de seguiment del protocol per assegurar que els i les professionals poden exercir la seva feina amb el respecte i les condicions que mereix. Una feina que, no ho oblidem, garanteix el dret a la informació de la ciutadania.