Com cada cop que hi ha eleccions, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) presenta a les candidatures les seves propostes en l’àmbit de la informació i la comunicació. Ara, per a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig, també ho ha tornat a fer. Les nostres reivindicacions estan recollides en el manifest Propostes de L’SPC a les candidatures per a les eleccions del 12-M en matèria d’informació i comunicació. En aquest escrit plantegem les qüestions que creiem més importants en aquests moments.

Per elaborar-lo partim del pentadecàleg 15 Accions per un Periodisme Digne, aprovat l’11 de novembre de 2017 en una Assemblea Oberta de Periodistes convocada per diverses organitzacions representatives de la professió. El pentadecàleg recollia totes les reivindicacions que la professió va expressar el 2017 –les quals continuem compartint i defensant– el compliment de les quals no totes són competència de la Generalitat. Per això, partint d’aquell document, elaborem les propostes que plantegem aquest 2024 als partits polítics catalans perquè les tinguin en compte en el seu programa electoral i en la seva acció política. A més, des del 2017 han aparegut noves situacions i noves realitats en la informació que exigeixen noves respostes per part de la professió, però també des de les administracions públiques.

Així, en aquesta ocasió reclamem la urgència d’eliminar la dependència orgànica de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) respecte del Govern. També una nova Llei Audiovisual de Catalunya «que signifiqui un avenç i una adequació a les normatives europees, mantenint l’exigència d’una majoria qualificada de 2/3 per elegir els òrgans rectors dels mitjans públics, també en els de titularitat municipal». Incloem la necessitat de desenvolupar legislativament l’article 52 de l’Estatut amb una llei que faci d’obligat compliment  els estatuts de redacció i que impulsi la creació d’un organisme regulador independent de quotes polítiques.

Altres qüestions fan referència a la necessitat d’avançar en la plena igualtat homes dones en el periodisme i en activar mesures efectives contra la violència masclista a les xarxes. El suport als mitjans promoguts des d’entitats sense ànim de lucre, l’educació mediàtica, la protecció d’alertadors i denunciants i la intel·ligència artificial també són objecte de reivindicació per part de l’SPC.