Nils Melzer, Relator Especial de l’ONU sobre la tortura i altres tractes o penes cruels, considera que Julian Assange és vist «com a una amenaça per a l’elit política» dels Estats Units, Regne Unit, França i Rússia, que estan interessats en la supressió d’informació important sobre corrupció i greus delictes. Melzer afirma, en una entrevista a eldiario.es, que «hem de deixar de creure que realment hi havia interès a dur a terme una recerca sobre un delicte sexual. El que va fer Wikileaks és una amenaça per a l’elit política d’aquests països en igual mesura. Wikileaks publica informació secreta d’Estat. I en un món, fins i tot en les anomenades democràcies madures, on l’expansió de secrets s’ha generalitzat, això es considera una amenaça fonamental. Assange deixa clar que els països ja no estan interessats en la confidencialitat legítima, sinó en la supressió d’informació important sobre corrupció i delictes.»
Per a Nils Melzer aquest complot, de prosperar, significaria un dur cop a les llibertats de comunicació i al dret a la informació: «Veurem on serem d’aquí a 20 anys si Assange és condemnat i sobre el que es podrà escriure com a periodista. Estic convençut que estem en greu perill de perdre les llibertats de premsa». El Relator Especial de l’ONU afegeix que perquè «la divisió de poders funcioni, l’Estat ha de ser supervisat per la premsa com el quart poder. Wikileaks és la conseqüència lògica d’un procés continu de secretisme estès: si la veritat ja no es pot examinar perquè tot es manté en secret, si els informes de recerca sobre la política de tortura del Govern dels Estats Units es mantenen en secret i fins i tot s’oculten grans seccions del resum publicat, en algun moment les filtracions d’informació seran inevitables.»
El professor Nils Melzer és president de Drets Humans de l’Acadèmia de Dret Internacional Humanitari i Drets Humans de Ginebra.També és professor de dret internacional en la Universitat de Glasgow. Des de l’1 de novembre de 2016, és relator especial de l’ONU sobre la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants. Al llarg de la seva carrera, ha lluitat per preservar la dignitat humana i l’estat de dret a través de la incessant promoció, reafirmació i aclariment de les normes jurídiques internacionals que ofereixen protecció a les persones exposades a conflictes armats i altres situacions de violència.
El 24 de febrer passat va començar al Regne Unit el judici per a l’extradició d’Assange als Estats Units. L’SPC, conjuntament amb altres entitats, van fer públic aquest manifest en el qual es denuncia la situació que pateix el fundador de Wikileaks i el perill que això suposa per llibertats fonamentals per a la democràcia com són les d’expressió i d’informació.