Davant el pròxim 8 de Març –Dia Internacional de les Dones–, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació dóna suport a la concentració convocada per les Treballadores del Sector de la Informació i la Comunicació de Catalunya que es farà aquest diumenge 8 de març, a les 12.00 hores del migdia, a Barcelona, als Jardinets de Gràcia, al capdamunt del Passeig de Gràcia. En aquest acte es farà lectura del manifest que aquesta comissió ha elaborat.

Les dones periodistes han decidit un any més sumar-se a les mobilitzacions feministes globals però també denunciar la situació que pateixen les informadores i comunicadores. Actualment més d’un miler de dones professionals dels mitjans de comunicació arreu de l’Estat treballen de manera coordinada per defensar una informació digna i feminista amb una reivindicació de «Prou masclisme als mitjans de comunicació». Tal com expressen en el cartell elaborat per a la convocatòria d’aquesta manifestació, els eixos que la sustenten són la lluita contra la precarietat, les dificultats per a la conciliació de la vida laboral i la personal, la bretxa salarial que encara hi ha a molts mitjans, la manca de veus femenines en les fonts informatives, i la violència i l’assetjament laboral així com l’assetjament que també pateixen a les xarxes.

Aquest és el tercer any en què les dones periodistes protagonitzen una part de la mobilització feminista. El 2018 va ser als Jardinets Montserrat Roig i l’any passat es va fer als Jardinets de Gràcia, on es repeteix enguany. L’SPC demana a les seves afiliades i afiliats que donin suport a aquestes reivindicacions, essencials per poder fer un millor periodisme per a tota la ciutadania per respectar el seu dret a una informació de qualitat.

‘A Dark Place’ un documental sobre l’assetjament en línia a les dones periodistes
També amb motiu del 8-M, i sota el títol genèric Assetjament en línia, masclisme en xarxa la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha organitzat en set ciutats espanyoles, cinefòrums on es projectarà el documental A dark place (Un lloc fosc). Un d’aquests llocs serà Barcelona, projecció que es farà el pròxim 18 de març al centre cívic de la Sagrada Família.

El documental està dirigit pel periodista de l’Institut Internacional de Premsa (IPI) Javier Luque i produït per l’Oficina de Llibertat de Mitjans de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), en cooperació amb l’Institut Internacional de Premsa (IPI). S’hi denuncia l’assetjament en línia a dones periodistes de caràcter sexual, físic o polític.

A Dark Place se centra en les històries de dones periodistes i d’especialistes en gènere i mitjans de comunicació de diversos Estats participants de l’OSCE: Espanya, els Estats Units, Federació Russa, Finlàndia, Regne Unit, Sèrbia i Turquia. El documental es projecta en VO amb subtítols en castellà (dut a terme pel personal del Festival de Cinema de Sevilla) té com a objectiu donar a conèixer a la societat l’assetjament que pateixen en xarxes les periodistes i les conseqüències que això suposa per al pluralisme dels mitjans i la llibertat i qualitat de la informació que rep la ciutadania.

L’assetjament en línia a dones periodistes es dirigeix a dones de qualsevol origen polític, religiós o ètnic. Un dels aspectes principals d’aquests atacs és que són de gènere i estan sexualitzats. Aquest tipus d’assetjament produeix sovint por i autocensura en les periodistes que ho pateixen, i els porta en moltes ocasions a abandonar temporalment o definitivament les xarxes socials.

Una de les dificultats a les quals s’enfronten les dones és que no reben el suport que correspondria per part dels seus col·legues i de les seves redaccions. Poques denuncien els atacs i, si es denuncien, es prenen molt poques mesures. Una enquesta de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) realitzada el 2018 va mostrar que només la meitat de les víctimes d’abusos en línia (53%) van informar dels atacs a la direcció dels seus mitjans de comunicació, al sindicat o a la policia, i en dos terços dels casos no es va fer res. Segons un informe de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) el 63% de les dones periodistes han estat víctimes d’assetjament en les xarxes socials per la seva condició de dona.

Gairebé dos de cada tres de les dones periodistes pateixen aquest tipus d’assetjament, que si bé es dóna també en periodistes masculins, la incidència en dones és molt més gran, així com les seves característiques també són diferents, molt més violentes i agressives, perquè no sols van contra la seva professionalitat, també són atacs de caràcter sexual i amenaces a les i els fills de les informadores assetjades. Aquestes amenaces de violència sexual i altres tàctiques d’intimidació fan perillar tant l’existència de diversitat de veus en els mitjans com també un diàleg en línia saludable.

Cicle ‘Assetjament en línia, Masclisme en Xarxa’
El cicle organitzat per la FeSP s’inicia a Granada, el dijous 5 de març i comptarà amb la participació de Miguel Lorente, un dels millors experts internacionals en violència de gènere, i Lola Fernández Palenzuela, sotssecretària general de la FeSP. Aquesta ronda de presentacions del documental A Dark Place compta amb el suport dels productors, l’OSCE i l’IPI, i està impulsada pels sindicats de la FeSP, que són els d’Andalusia (SPA), Catalunya (SPC), Madrid (SPM), Illes Balears (SPIB) i Canàries (UPCC), i la col·laboració de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Màlaga, Universitat de Granada, Xarxa Andalusa de Comunicadores Feministes La Poderío, l’Associació de Comunicadores de Granada i les Periodistes Extremenyes 8M.

El treball es va presentar el mes d’octubre passat a Sevilla dins de la programació del Festival de Cinema d’aquesta ciutat andalusa, en un acte organitzat a la Universitat de Sevilla per l’OSCE, l’IPI, la FeSP i l’SPA. Previ a la producció de A Dark Place, el setembre de 2018, l’Institut Internacional de Premsa va estrenar un curtmetratge sobre l’assetjament en línia de dones periodistes a Espanya com a part de la conferència «Feminisme, mitjans i igualtat» celebrat a Madrid, organitzat per la Plataforma per a la Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI) i el govern de la ciutat de Madrid.

Aquest documental –amb una durada aproximada d’una hora– es va filmar l’abril de 2018 com a part del projecte Ontheline, centrat a identificar les millors pràctiques de redacció per prevenir i respondre millor l’assetjament en línia a periodistes, i com a part de la campanya #SOFJO, liderada per l’OSCE, per combatre l’assetjament en línia contra dones periodistes. El trailer d’aquest documental es pot veure en aquest enllaç (només en anglès)