El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) i la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) han donat suport al Manifest contra l’auge del negacionisme climàtic, la polarització i l’odi en xarxes socials impulsat per les periodistes Valentina Raffio, Isabel Moreno i Verónica Pavés. Les tres companyes són informadores en l’àmbit científic i han pres aquesta iniciativa fartes dels insults, amenaces i l’assetjament que han patit a través de les xarxes.

Al manifest es denuncia que «Diversos periodistes, divulgadors i comunicadors especialitzats en informació climàtica i ambiental estem patint una campanya orquestrada d’assetjament integrada, per exemple, per onades de missatges negacionistes, insults, amenaces de mort i fins a intents de hackeig en els nostres comptes tant professionals com personals. Aquesta campanya d’odi s’està acarnissant especialment amb les dones científiques i comunicadores, contra les quals estan abocant missatges amb un odi exacerbat, llenguatge cada vegada més violent i clares connotacions misògines». El text ha estat signat, a banda de l’SPC i la FeSP, per més d’una vintena d’organitzacions, tant periodístiques, com ecologistes i científiques.

Les tres periodistes reclamen:

1.– Demanem a les autoritats polítiques un compromís per frenar l’auge del negacionisme a Espanya, així com per a no continuar alimentant la polarització que està provocant aquesta onada de desinformació i odi. També demanem impulsar mesures efectives per combatre la desinformació i promoure la informació climàtica de qualitat en totes les esferes socials.
2.– Demanem a les autoritats policials i judicials que investiguin aquells perfils i grups que, des de l’anonimat, alimenten aquesta campanya d’odi, organitzen atacs als perfils de comunicadors i aboquen amenaces cap a aquests.
3.– Demanem als gestors i empreses responsables de xarxes socials un un compromís més gran per frenar aquesta onada de negacionisme, teories de la conspiració i desinformació en les seves respectives plataformes. També reclamem eines clares per a protegir a aquelles persones que estan sofrint campanyes d’assetjament específiques.
4.- Demanem als mitjans de comunicació, així com a aquells creadors de continguts amb una plataforma de masses, que no contribueixin a donar veu a aquestes visions clarament negacionistes o a alimentar la polarització sobre el debat climàtic.

L’SPC s’ha posat a disposició de les companyes per col·laborar en tot allò que sigui necessari.