Aquest dimecres 4 de març s’inaugura al Born Centre de Cultura i Memmòria (BCCM) l’exposició Perich (1941-1995) Humor amb ulls de gat que vol retre homenatge al dibuixant català quan es compleixen 25 anys de la seva mort. Perich és un referent per a tot un col·lectiu de ninotaires per tot el que va aportar en l’humorisme gràfic i pel seu paper de crítica social i política. Considerat un dels humoristes més destacats del darrer terç del segle XX per la seva mirada lúcida, mordaç i incisiva.
L’exposició està comissariada pel també dibuixant Jaume Capdevila, Kap i vol reivindicar l’humor com a eina per incidir en la realitat. L’SPC vol participar en la difusió d’aquesta exposició perquè considera Jaume Perich un exemple no només com a dibuixant i humorista, sinó també com a subjecte actiu dins del periodisme i la defensa del dret a la informació. Un dels projectes que Perich tenia era impulsar la creació d’una secció de dibuixants al si del sindicat, amb el qual havia col·laborat en alguna ocasió.
L’SPC, amb altres entitats del sector, han impulsat la Comissió Periodigne a través de la qual volen lluitar per unes millors condicions per exercir el periodisme i proporcionar informació a la ciutadania tal com s’exigeix en una democràcia de qualitat. L’any 2018, aquestes entitats van organitzar per al dia 3 de maig –Dia Mundial de la Llibertat de Premsa– l’acte Periodisme digne, ciutadania lliure i la van fer precisament als Jardins Jaume Perich, a l’interior d’una illa de l’Eixample per reivindicar justament la vigència d’aquest humorista que tanta petjada ha deixat.
Tal com informen els promotors de l’exposició, aquesta «mostra una quantitat molt important de dibuixos originals i documentació personal que mai abans havia sortit a la llum. S’hi reivindica l’esperit crític i l’ofici de dibuixant de premsa, i es proclama un clam en favor de la llibertat d’expressió. Perich és una figura paradigmàtica que, lluitant contra la censura, va retratar de manera lúcida i mordaç el món que l’envoltava i alhora va aconseguir desvelar, mitjançant la rialla, els punts febles d’un sistema i una societat carregada de problemes i contradiccions».
El Perich, afegeixen els organitzadors, «va ser un dels humoristes més incisius, influents i populars d’aquest país. La mirada felina, penetrant i indòcil de Perich va retratar la nostra societat durant el darrer terç del segle xx, però encara avui, la seva visió lúcida i rebel es manté vigent amb una força insòlita. El seu humor crític és capaç d’il·luminar les notícies de l’actualitat com un flaix resplendent, sempre des del seu punt de vista progressista i fortament polititzat.»