El comitè d’empresa de Catalunya Ràdio vol denunciar que la intervenció del director general de la CCRTV, Joan Majó, a la comissió de control parlamentari ha estat plena d’inexactituds i de mitges veritats, quan no ha faltat directament a la veritat:

– El Sr. Majó ha assegurat que se’ns ha fet una oferta raonable per solucionar el conflicte i que nosaltres l’hem rebutjada perquè ens neguem a pactar res més que no sigui l’equiparació. Això és mentida. Tot i que no baixarem mai la bandera de l’equiparació, perquè la considerem justa i necessària, a la taula de negociació per aquest conveni fa molt de temps que ja no demanem l’equiparació total, sinó un increment salarial progressiu per als propers tres o quatre anys que ens acosti una mica als nostres companys de TVC. Són ells qui van presentar una oferta el primer dia, que van qualificar d’inamovible i innegociable, i no han millorat ni un cèntim la seva proposta després de nombroses reunions.

– El Sr. Majó ha assegurat que, des de la primera reunió pel nou conveni col·lectiu, se’ns ha promès l’equiparació social. Això és mentida. A l’última reunió, que va tenir lloc dijous passat, els nostres interlocutors a la negociació, el gerent, el subdirector i el cap de RRHH de Catalunya Ràdio, encara ens negaven diversos punts de l’equiparació social, com ara les dietes, un exemple que ha posat sobre la taula el mateix director general.

– El Sr. Majó ha avançat que vol estudiar, cas per cas, quin treballador de Catalunya Ràdio fa exactament la mateixa feina que un de TVC i quin s’ha d’equiparar i quin no. Fins i tot, ha afegit que creu que potser hi ha treballadors de la ràdio que haurien de cobrar més que els de la tele. Això és mentida. Una de les nostres propostes inicials ha estat que es creï una comissió que estudïi precisament això i ens ha estat denegada de manera sistemàtica i rotunda fins avui. L’adjunt al Sr. Majó, el Sr. Enric Homs, ens va dir textualment la setmana passada que això no ens ho concedirien mai, per moltes vagues que fessim.

– El Sr. Majó també ha acusat el comitè d’empresa de trencar les negociacions. Això és mentida. La direcció de l’empresa s’ha negat reiteradament a negociar amb nosaltres i no s’ha assegut a parlar fins que no vam ajornar les aturades durant tota una setmana (del 30 de maig al 6 de juny), malgrat que anava en contra dels nostres principis. Són ells qui han fet una oferta innegociable i, en canvi, nosaltres hem apostat sempre per seguir parlant sense renunciar, òbviament, al nostre dret a la vaga.

– El Sr. Majó ha insistit que estem massa ben pagats, que cobrem molt més que els nostres companys de les ràdio privades i que l’equiparació és molt cara. Això és mentida. Les diferències salarials amb els treballadors de TVC se situen al voltant del 20%, en funció de cada categoria laboral. Per tant, queda clar que els nostres sous no són pas desorbitats. A més, la ràdio pública, nacional i líder a Catalunya no pot comparar-se mai amb les ràdio privades, on predomina la precarietat laboral. Segons els nostres càlculs, l’equiparació costaria 30 cèntims d’euro a cada català, una xifra ben petita pel que fa al pressupost global de la CCRTV.

Avui, al Parlament, tots els grups polítics s’han posicionat al nostre costat i s’han mostrat obertament a favor, si no de l’equiparació, sí d’iniciar un procés d’acostament perquè les nostres condicions socials i salarials siguin similars a les dels nostres companys de TVC. Avui ha quedat clar que l’únic escull que queda en el camí cap a l’equiparació és el Sr. Joan Majó, que segueix obstinat a negar-nos una sortida al conflicte laboral i que ens aboca a radicalitzar-nos i a eternitzar una vaga, que ell ha dit avui que no li suposa cap problema i que nosaltres voldríem donar per finalitzada el més aviat possible. A més, el Sr. Majó ens ha amenaçat avui amb la privatització o amb el desmantellament de la CCRTV si no es gestionen bé els diners públics de què disposa i això és intol·lerable. Per tant, si no canvia d’actitud, no tindrem cap més alternativa que demanar la dimissió del director general de la CCRTV.

Finalment, lamentem que la nostra directora, la Sra. Montserrat Minobis, no s’hagi pronunciat en cap moment pel que fa al conflicte laboral a Catalunya Ràdio durant tot el temps que ha durat el debat sobre aquest tema a la comissió parlamentària. Des del mes de novembre, la Sra. Minobis ha desaparegut i s’ha desentès del problema, com s’ha demostrat avui.

Barcelona, 11 de juny de 2005