Comunicat de Franco Berardi Bifo, Marco Jacquemet i Giancarlo Vitali, autors del llibre Telestreet. Màquina imaginativa no homologada,

Al juny de 2002, a Bolonya (Itàlia), va néixer OrfeoTV, i en mesos successius, en diverses ciutats italianes, es disseminen les televisions de carrer que van donar vida al circuit Telestreet. D’aquesta activitat va néixer un llibre que es va titular Telestreet. Màquina imaginativa no homologada, que ha estat publicat a Itàlia, Espanya i aviat ho serà als Estats Units. Narra les relacions entre poder polític i mitjans de comunicació en la Itàlia de l’últim decenni: “Mitjançant l’engany i la il·legalitat un grup econòmic i publicitari s’ha apropiat d’un enorme poder mediàtic, usant-lo sense escrúpols per a obtenir el poder polític. I el poder polític ha estat utilitzat per a protegir i reforçar els interessos d’aquest mateix grup. Amb això s’han sacrificat sistemàticament els interessos de la comunitat nacional, el respecte a la llei i a les més elementals normes de convivència”.

El pròxim 8 de març de 2006, a la ciutat de Pàdova, on el llibre ha estat imprès en la seva edició italiana, els seus autors hem de comparèixer davant un jutge per respondre a l’acusació de difamació interposada per Federico Confalonieri. Mentre que titular de Mediaset, sentint-se difamat pel llibre, i sentint també greument lesionats els interessos de l’empresa (que, competint en borsa, hauria suposadament sofert per causa del llibre danys morals i materials, tant ella mateixa com els seus accionistes), Confalonieri demana que els autors d’aquest llibre siguin perseguits tant per la via penal com la civil.

No és la primera vegada que el govern de Mediaset posa en marxa mesures dirigides a eliminar tota veu lliure. L’eliminació de les pantalles televisives d’Enzo Biagi, Santoro, Luttazzi, Sabina Guzzanti i molts altres i unes altres està ja inscrita en el gran llibre de la història universal de la infàmia. Ara agredeixen un llibre que no s’ocupa de trames secretes, que no revela estafes ni enganys, sinó que es limita a enunciar un principi: la connexió entre poder econòmic, poder mediàtic i poder polític assassina la democràcia.

Els propietaris de Mediaset i del govern, que des de fa anys acusen els seus adversaris d’usar la justícia en la seva contra, ara es remeten a la justícia per a demanar-li que persegueixi la llibertat d’expressió. Els qui reuneixen diàriament a desenes de milions de persones enfront de la seva emissió ininterrompuda de senyals electrònics neurocongestionantes, duen als tribunals als autors d’un llibre que parla d’imaginació no homologada.

24 de febrer de 2006