El divendres passat, una vegada culminada amb notori èxit la vaga de 48 hores en tots els centres de l’agència EFE, els treballadors han dirigiod aquesta carta al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

«El Comitè Intercentres de l’Agència EFE es dirigeix a vostè per segona vegada, tres anys després d’una primera carta la resposta de la qual va resultar grata i esperançadora per als treballadors d’aquesta empresa pública, amb la finalitat de traslladar-li la decepció d’una plantilla que se sent castigada sense merèixer-ho i demanar-li que el Govern reprengui sense més demora el seu compromís sobre un Estatut d’acord amb l’article 20.3 de la Constitució.

Avui mateix es tanca la primera vaga de 48 hores en la llarga història de l’agència de notícies més important de parla espanyola i la quarta del món, un mitjà de comunicació social de gran projecció nacional i internacional que ha estat una eina d’Estat des de la seva fundació fa 71 anys i mai havia viscut una protesta interna de tan massiu seguiment.

Els motius d’aquesta vaga no només són laborals, si bé els treballadors d’EFE estem sent coaccionats amb amenaces d’acomiadaments si no acceptem rebaixes de sous que no han estat plantejades en cap altra empresa pública, i això després de suportar la congelació salarial al 2009, també exclusiva, i d’haver perdut un 15,21% de poder adquisitiu des de 1997.

En l’ànim dels vaguistes han pesat molt les incerteses sobre futur de l’Agència EFE després de constatar-se, en una recent entrevista de la Vicepresidenta primera amb aquest comitè, que el seu Govern tampoc sembla disposat a complir els terminis que ens havia anunciat el Grup Parlamentari Socialista per a resoldre en aquesta legislatura les promeses electorals del PSOE i el compromís escrit de l’Executiu sobre l’Estatut.

Alimenta la nostra desesperança la retallada del 5% en l’import del Contracte de Serveis amb l’Estat, la principal font d’ingressos d’EFE i que aquest any només costarà als contribuents 48,32 milions d’euros (en realitat, 41,65 milions nets per efecte de l’IVA), al costat del fet que els actuals gestors condueixen a l’agència amb rapidesa a la pèrdua de prestigi i credibilitat una vegada que han fracassat en la seva estratègia per una rendibilitat allunyada del servei públic i es veuen obligats a estalviar en partides vitals.

L’Estat francès, per exemple, fa el contrari amb la seva agència de notícies, France Presse (AFP), creixent rival d’EFE a Amèrica Llatina. Aquest any li aportarà 113,4 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 3,47% sobre l’exercici anterior, sense comptar uns altres 20 milions durant cinc anys (2009-2014) per finançar un nou sistema multimèdia.

Com a contrast, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), accionista únic de l’Agència EFE des de 2001, s’ha lucrado amb la nostra empresa en més de 40 milions d’euros, a l’obtenir en 2007 una plusvàlua de 14,25 milions en l’operació de compravenda de la seu central, que fins a 2002 era un edifici propi i avui és del BBVA, i embutxacar-se un total de 25,77 milions en concepte de dividends des de 2005.

L’aportació de l’Estat a EFE, les pèrdues de la qual de l’últim exercici no van arribar a 1,6 milions d’euros, res té a veure per la seva quantia amb els 711 milions que rebrà aquest any en forma de subvenció Radiotelevisión Espanyola (RTVE), amb la qual sol ser comparada, i, segons l’equip gestor de l’agència, la seva situació milloraria molt notablement si se li reposessin els 2,5 milions d’euros anuals que li han estat reduïts en els Pressupostos.

Aquesta representació legal dels treballadors tem que l’Agència EFE pugui deixar de ser el que és i perdi la seva capacitat per a vendre la marca Espanya si no rep molt aviat l’impuls polític i institucional i l’estabilitat financera que necessita.

El Comitè Intercentres d’EFE, així com els sindicats actius en la nostra empresa –CC.OO., UGT, Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i Confederació Intersindical Galega (CIG)–, estarem encantats d’ampliar-li detalls si se’ns requereix.

Agraint-li la seva atenció i el seu interès per un futur millor per a l’agència de notícies de tots els espanyols, li saluda cordialment,»

24 d’abril de 2010
(*) Presidenta del Comitè Intercentres de l’Agència EFE