Els treballadors dels Serveis Informatius de TVE a Catalunya denunciem la manipulació constant que fan els Telediarios en relació a tota mena de qüestions en les quals el Partit Popular hi pugui tenir algun interès i, especialment, en aquelles informacions relacionades amb Catalunya i el País Basc.

La utilització grollera d’imatges i declaracions que poden perjudicar l’oposició i la reiterada aparició de membres del partit en el govern o d’opinions que li són favorables supera tots els límits. L’aposta per tot allò que contribueix a crispar l’opinió pública en detriment de les opinions ponderades que aporten elements de reflexió és descarada. Aquesta utilització partidista d’un mitjà públic abasta des del conflicte de l’Iraq al Pla Hidrològic, passant pel Prestige, la immigració o la delinqüència.

Quan es tracta d’informació sensible relacionada amb Catalunya, es menysprea el treball dels redactors de Sant Cugat i la informació s’elabora directament des de Madrid, de manera esbiaixada i amb omissions flagrants. Això és causa de retrets per part dels protagonistes i sovint origina protestes i insults cap als treballadors que surten al carrer per fer la seva feina. És paradoxal que el diumenge 15 de febrer, de la manifestació a Barcelona per recordar el primer aniversari del “No a la guerra”, i quan encara ETA no havia anunciat la macabra treva, els responsables del Telediario només estiguessin interessats en les declaracions de Carod-Rovira.

La difusió donada al comunicat d’ETA contravé els criteris aplicats fins ara en comunicats anteriors de l’organització i incompleix la normativa aprovada pel consell d’administració de RTVE, que alerta de les conseqüències negatives de l’excés d’informació i del caràcter morbós d’aquesta informació quan parlem del terrorisme.

Res d’això pot estranyar quan es manté al capdavant dels Serveis Informatius Alfredo Urdaci, que ha estat condemnat pels tribunals per manipulació. És indecent que els dirigents del Partit Popular parlin de la seva imparcialitat i professionalitat. La seva submissió en l’entrevista al cap del govern va ser llefiscosa i és digna d’anàlisi a totes les facultats de periodisme.

Però, en l’intent per falsejar la realitat i deformar l’opinió pública, l’acompanyen altres personatges que gaudeixen de programes, espais i tertúlies per difondre un únic pensament. El més grotesc és Carlos Dávila, responsable de El tercer grado, que, aquesta setmana, després d’un canvi sobtat del convidat, ha utilitzat una víctima d’ETA per descarregar la seva bilis i insultar els demòcrates i la seva intel·ligència.

Finalment, demanem a la direcció de TVE-Catalunya, que exerceixi la seva responsabilitat, ampari el treball dels seus professionals i no contribueixi amb la submissió a fer d’aquest centre de producció una mera sucursal.

Per una RTVE no governamental ni partidista.

Per uns mitjans públics independents

Estatut de Redacció

Urdaci dimissió

20 de febrer de 2004