La determinació dels periodistes dels mitjans públics que, sobretot en els últims mesos, hem plantat cara a la imposició política dels blocs electorals, ha provocat un canvi d’actitud del consell d’administració de la CCRTV. De no voler-nos ni escoltar hem passat a unes noves condicions que redueixen la ingerència dels partits en època electoral.
El cas és que després de tanta pressió i de la contundència dels resultats dels referèndums a Catalunya Ràdio, TVC i COMRàdio, els partits han decidit afluixar la corda. Per això s’ha eliminat l’obligació de l’ordre, que anava de major a menor segons representació i, per tant, impedia donar una mínima coherència periodística a la informació electoral. També es deixa llibertat per decidir el format de la informació, sense que sigui obligatòria la crònica per a tots cinc partits a cada TN. S’ha liberalitzat el temps dels blocs que, a partir d’ara, serà variable i en funció de l’interès periodístic. I, finalment, ha quedat clar que la imposició del senyal realitzat és contrària a tota deontologia professional i que, si es fa servir, cal informar explícitament l’audiència a través d’un rètol. El consell d’administració reconeix que no es pot informar de cap acte electoral si no hi ha a dins del míting una càmera de TVC o, si s’escau, d’un pool professional.
Però la glassnost no ha arribat del tot. Es manté el cronòmetre i, de fet, continua sota el polze dels partits polítics. El recompte es farà cada quatre dies i mantindrà aquesta proporció:
ICV…………………………………….1
PPC i ERC………………..entre 1’5 i 1’8
PSC i CiU…………………entre 2’2 i 2’5
Aquestes xifres són més o menys les mateixes que es feien servir fins ara i surten de promitjar els resultats de tots els partits polítics en les quatre últimes eleccions. Hem de reconèixer que, malgrat tota la pressió, no hem pogut aconseguir que els partits abandonin la tradició de repartir-se el temps entre ells i sense manies.
En qualsevol cas, creiem que ara cal fer confiança als periodistes que tindran la responsabilitat de dirigir la informació de la pròxima campanya electoral. Ells, n’estem segurs, seran els primers que interpretaran aquestes condicions imposades de la forma més professional possible. Passades les europees en tornarem a parlar i serà aleshores quan haurem d’entrar en un procés de reforma dels mitjans públics que faci que, finalment, s’adiguin amb les normes pròpies d’una democràcia consolidada com les del nostre entorn europeu.
20 de maig de 2004