Finalment ja hi ha data per a l’aprovació en plenari del Parlament de la nova LLei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). A falta de dades més concretes, el Sindicat de Periodistes de Catalunya no pot més que congratular-se que s’albiri el final del túnel que ha tardat dues legislatures a ser recorregut.
En una primera valoració, aplaudim que s’hagin mantingut les funcions del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) per avaluar els integrants del Consell de Govern (antic consell d’administració), sobre el qual recauran la majoria de competències que fins ara mantenia el director general, que a més nomenava el govern. La intervenció del CAC garanteix que hi haurà criteris més professionals en aquests nomenaments, que són de designació parlamentària.
Hem de lamentar, però, si es confirma, que s’hagi cedit a les pressions de CiU per tornar a constituir un consell de 12 membres, en la mesura que pot perpetuar el sistema de quotes polítiques que fins ara ha convertit els consells d’administració en corretja de transmissió dels partits i en una mena de còpia de la Comissió de Control parlamentària.
També estem a l’espera de confirmar quina serà la representació dels treballadors en el Consell Assessor de Continguts i Programació, que originàriament havia de recaure en els sindicats més representatius de la Corporació i en els Comitès Professionals. La seva presència al Consell de Govern, com ho estan els sindicats en el Consell d’Administració d’RTVE, s’havia descartat justament perquè no es volia un consell de dotze, argument aquest que ara queda desvirtuat.
En qualsevol cas, pensem que la nova Llei, l’essència de la qual creiem que s’ha mantingut, crearà un escenari millor i més estable per a la independència empresarial i professional de l’encara CCRTV, fins ara sotmesa a cròniques situacions interines que no ajudaven a dibuixar el gran projecte de servei públic que han de prestar a la societat catalana les empreses de la Corporació.
Barcelona, 29 de juny de 2007