Catalunya Ràdio ha posat en dubte la seva pluralitat i rigorositat informativa. La informació que es va donar ahir per l’antena de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació sobre la mobilització dels treballadors de TV3 no va ser ni plural ni objectiva. Es va limitar a la lectura d’un text que va elaborar la direcció del Departament d’Informatius de Catalunya Ràdio sense buscar el consens amb el Consell Professional ni amb el comitè d’empresa. En aquest text, es va obviar deliberadament una part de la informació, aquella que feia referència al posicionament dels treballadors, i es va oblidar així el deure de qualsevol periodista, que és el de contrastar la informació primer i, posteriorment, buscar les opinions de totes les parts del conflicte. No només això, sinó que diferents treballadors van rebre instruccions correctores quan deixaven de dir que els directius de la Corporació Catalana estaven «retinguts«. A les dotze de la nit, passant per un passadís fet pels treballadors, tots els directius van sortir sense insults i amb crits de «volem el conveni».
Aquests fets són molt greus per a un mitjà públic com el grup d’emissores de Catalunya Ràdio, que té uns grans professionals de la informació que fa anys que lluiten per la seva independència i demostren el seu rigor. Són tan greus que no poden quedar impunes i demanem responsabilitat a aquelles persones que, durant tota la tarda d’ahir, van prendre les decisions que qüestionen la nostra raó de ser.
Però també exigim responsabilitat sobre aquelles persones que ahir van decidir que la resta de mitjans de comunicació no podien entrar a les instal·lacions de TVC per informar del conflicte. Potser no recorden que la raó de ser d’un mitjà de comunicació és poder informar des dels llocs dels fets, i això és el que es va prohibir a la resta de companys de la professió i que va provocar imatges vergonyoses com aquesta.
Per tot això, exigim responsabilitats i que aquests dos fets que posen en dubte la nostra independència i rigor no quedin sense resposta. I emprendrem les accions que calgui per denunciar-ho.
Just 24 després d’anunciar a la plantilla de Catalunya Ràdio i TV3 que s’havien quedat sense conveni i que, de forma unilateral, l’empresa iniciava el procés per una nova retallada a les plantilles, el president de la CCMA, Brauli Duart, va voler reunir-se ahir amb les direccions de les dues empreses. I ho va voler fer a les instal·lacions de la ràdio, primer, i de la televisió, després, unes instal·lacions que habitualment no trepitja.
Com ja sabeu a la ràdio va continuar amb el seu discurs de retallades davant les preguntes que li vam formular els treballadors. A tv3, mentre estava reunit amb els directius, centenars de treballadors que estaven concentrats a la porta del despatx reclamaven que, a la sortida de la reunió, Brauli Duart donés explicacions per aquesta nova agressió als treballadors, que s’afegeix a les acumulades els últims 2 anys i per exigir que ens retornin els nostres Convenis Laborals. La concentració es va allargar en el temps i alguns directius van sortir de la reunió a la tarda, però Duart i el comitè de direcció de TVC van continuar al despatx.
Fins i tot, la diputada d’ICV-EUiA Marta Ribas, membre de la Comissió de Control de la CCMA al Parlament, va anar fins a TV3 per intervenir en el conflicte, però Duart no la va voler rebre.
Finalment, a la mitjanit, Duart i els directius que feia 12 hores que eren dins del despatx, van sortir mentre sentien els crits dels treballadors de la ràdio i la tele «Volem el conveni».
Després de la jornada d’ahir s’ha evidenciat que la direcció de la CCMA ha quedat totalment desacreditada per negociar amb els treballadors. Que cal retornar la situació d’allà on no havia d’haver sortit mai. Cal prorrogar la vigència dels Convenis de Catalunya Ràdio i TV3 fins que acabin les negociacions. Que no hi hagi cap més retallada i que es pugui negociar l’estabilitat de la CCMA en un conveni plurianual. I també queda clara la fermesa dels treballadors de la ràdio i la tele per defensar els seus drets.
Volem negociar, no imposicions. Volem el conveni i volem uns mitjans plurals i rigorosos
Barcelona, 5 de febrer del 2014