Text íntegre de la carta enviada per Steven Aldof, president del Círculo de Corresponsales Extranjeros, al secretari d’Estat de Comunicació en funcions, Alfredo Timermans, per queixar-se de les pressions rebudes sobre com informar dels atemptats de l’11 de març a Madrid

Distingit Sr. Timermans,

En primer lloc volem expressar el nostre màxim condol per les víctimes del cruel atemptat de dijous passat. Com a corresponsals acreditats en aquest país, ens sentim profundament afectats pel que ha passat. Els nostres pensaments són amb les famílies i els amics. Com a ciutadans i persones pròximes a Madrid volem expressar el nostre horror pels fets, que molts de nosaltres hem vist molt de prop.

Malauradament hem de comunicar el nostre malestar amb l’actuació de la direcció general de comunicació de l’àrea internacional del ministeri de la Presidència. Alguns corresponsals oficialment acreditats a La Moncloa, membres del Círculo, van rebre al llarg de la tarda de dijous passat, dia 11 de març, una trucada des de la seva direcció general amb la crida explícita a apuntar a les nostres cròniques i difusions que ETA havia estat l’autora dels atemptats a Madrid.

Preguntant la raó d’això, es va esmentar a alguns dels nostres socis el següent: que ningú no havia reivindicat els atemptats, que ETA triga un temps a fer-ho, que l’explosiu era el que habitualment utilitza ETA i que ETA no avisa mai abans dels seus atemptats. D’aquestes raons, l’última no és correcta i la segona encara formava part de la investigació de les forces policials. La trucada es va produir a la tarda, quan la policia ja tenia en poder seu la furgoneta a Alcalá de Henares.

Sobretot en temes de terrorisme, tenim el deure d’informar el nostre públic de tots els fets i totes les dades rellevants. El govern té el deure d’informar-nos i pot donar-nos les seves opinions. Però no cal que ens adverteixin sobre com hem de redactar les nostres notícies. Això és responsabilitat nostra, no del govern. Sobretot quan els fets esmentats no corresponen amb la realitat o són conclusions prematures amb relació a les investigacions.

Esperem que en el futur no tornem a rebre aquest tipus de trucades.

Ben atentament,

Steven Adolf, president del Círculo de Corresponsales Extranjeros

Madrid, 16 de març de 2004

Traducció: Traduït traduit.com