La manipulació la permet el model: Cal canviar-lo

Per enèsima vegada, una radiotelevisió pública és utilitzada de manera partidista per emetre una informació allunyada del rigor i la professionalitat, i contaminada de tendenciositat contrària al dret constitucional a una informació veraç i contrastada. Com en la crisi anterior de Telemadrid, que va acabar amb una destitució per l’emissió d’un reportatge sobre Euskadi, la llarga mà del control exercit des del poder polític ha posat en qüestió el caràcter públic d’aquest mitjà, com ha succeït i succeeix en altres radiotelevisions, i com s’anuncia de manera descarada amb la nova RTV balear, al servei directe i indissimulat, agreujat per l’externalització total dels serveis, del govern de Jaume Mates.

Per descomptat, el fonamental ara és la mobilització i la resposta dels professionals de l’RTVM, amb el suport dels treballadors d’altres mitjans, i en aquest sentit ens solidaritzem amb la seva vaga de signatures, per evidenciar la protesta davant l’espectador i començar a organitzar la resistència que en el seu moment servirà per a la democratització de Telemadrid.

Però, més enllà d’aquesta resposta, cal posar sobre la taula els canvis legislatius necessaris per impedir la crònica repetició de manipulacions com la de l’11-M (la de fa un any i la d’ara): les promeses electorals de diversos partits sobre la reforma del model i les iniciatives legislatives en marxa al Congrés i als parlaments català i andalús per canviar la gestió i el control a RTVE, l’RTVA i la CCRTV s’han d’estendre a totes les comunitats, de manera que el mapa audiovisual públic (sense oblidar EFE) es democratitzi en paral·lel. Precisament perquè l’Estatut de radiotelevisió de 1980 és una llei de bases, la reforma del model proposada pel comitè d’experts i promesa pel president del Govern ha de ser global i afectar tots els mitjans públics, estatals, autonòmics i locals.

Almenys això creiem els professionals organitzats a la FeSP, que, com el conjunt dels informadors, som els primers a patir a la nostra feina el partidisme i el control governamental d’aquests mitjans, malgrat que la gran perjudicada és la ciutadania, impossibilitats del dret constitucional a una informació digna i no manipulada.

Mentrestant, tot el suport als treballadors de Telemadrid, la lluita dels quals popularitzarem per tots els racons on arribem.

17 de març de 2005

Traducció: Traduït traduit.com