Amb la proximitat de les eleccions, els manipuladors que han ocupat RNE estan assolint els seus “millors moments”: els editorialistes es mostren més, els opinadors es tornen virulents en extrem, i tot fa molta més pudor. La legalitat, la informació, el pluralisme, la llibertat, la igualtat, la imparcialitat i la objectivitat estan per terra en aquest final de mandat absolutista del PP. Hi ha moments en els quals RNE està encara pitjor que TVE, que ja és dir! Algunes de les perles del que s’ha emès les darreres setmanes són les següents:

ESPAÑA A LAS 8-BUENOS DÍAS: El 17 de desembre, el presentador Jiménez, després de començar E8 amb el temps, enfronta enginyosament la bona previsió meteorològica amb “la borrasca històrica que es cerneix sobre el mapa polític d’Espanya, amb diversos focus d’especial intensitat”. Per al presentador Jiménez, el primer d’aquests focus és a Catalunya, on el pacte de govern que ha permès la investidura de Maragall és “inquietant”, i diu que “nosaltres, com és natural, li donarem (a Maragall) els tradicionals cent dies per valorar els seus actes de govern, però no podem passar per alt la seva declaració d’intencions, el programa que ha presentat, que ja ha estat emés i que parla… d’una consulta popular d’impossible encaix constitucional… El segon focus d’intensitat d’aquesta tempesta política, que podria afectar fins i tot el futur d’Espanya com a nació, és al País Basc, on hem sabut d’una insòlita negociació subterrània entre dirigents del PNB i els de Batasuna… I, per si fos poc, en aquest estat de coses, el president de la Junta de Andalucía, Manuel Chaves, ha baixat a l’arena reclamant per a la seva comunitat, per a Andalusia, una agència tributària pròpia… Un element més d’agitació en les mogudes aigües, cada cop més turbulentes, del primer partit de l’oposició, un PSOE debilitat…”

El 19 de desembre, el mateix Jiménez opinava de nou, aquesta vegada sobre la protesta de l’oposició parlamentària en el debat de reforma governamental del Codi Penal. Diu: “Encara estem sorpresos per l’aldarull que ahir va organitzar l’oposició… per uns moments semblava més una assemblea estudiantil dels anys seixanta… que un parlament democràtic… una reforma que persegueix precisament combatre des de la llei el pla Ibarretxe”.

Opinions prohibides per al presentador i director d’un informatiu que, d’altra banda, coincideixen amb les de la dreta, els seus diaris de capçalera i les del PP i el seu govern, un ministre del qual ha destacat darrerament en les seves dots d’adoctrinament. El ministre de Justicia, José María Michavila, va arribar a dir ¡deu vegades! en una entrevista de 17 minuts, el 7 de gener passat, per als seus oients i tertulians més maldestres, que la proposta del PSOE en matèria de competències autonòmiques de justícia coincidia amb les d’Ibarretxe i Carod-Rovira, a més de deixar anar algunes imprecisions i falses apreciacions al respecte, sense que cap dels anomenats periodistes de la tertúlia li fes la mínima observació. En els dies posteriors, els tertulians van acatar adequadament la consigna.

ENTREVISTAS: Són escandalosament i massivament progovernamentals. En les tres setmanes que van del 5 de gener fins al divendres 23 de gener, catorze emissions, descomptant la missa del dia de Reis, han estat entrevistats cinc ministres, un secretari d’Estat, un director general, un delegat del govern, dos presidents autonòmics, un conseller i un alt dirigent, tots del PP. El temps utilitzat ha estat de tres hores i quatre minuts, amb la burda circumstància que el president del PP d’Extremadura va intervinir-hi “com a oient” durant dos minuts i vuit segons. És a dir, en total tres hores, sis minuts, vuit segons. Totes les entrevistes han seguit el model Urdaci i més enllà encara, perquè el presentador Jiménez es va atrevir a dir de Josep Piqué, després d’entrevistar-lo, que “es pot estar o no d’acord amb el que diu el Sr. Piqué, però de tota manera desprén seny a dojo i és respectuós”.

En canvi, L’OPOSICIÓ NO HA ESTAT ENTREVISTADA NI UNA SOLA VEGADA, amb la quantitat d’ocasions que ha sigut notícia, bé sigui per l’actualitat catalana, bé sigui per les nombroses propostes electorals que ha fet en aquest temps. Han sigut entrevistats Pedro Solbes, com a comissari europeu per a Afers Econòmics i Monetaris, sense una sola referència a la política espanyola o socialista; l’alcalde de Santiago (12 minuts), quan es va emetre el programa des d’aquesta ciutat; i un diputat musulmà del PSC, per parlar de la condemna a l’immam de Fuengirola. A més, també ho han estat el periodista marroquí Alí Lmrabet, el president del Sepla, la germana d’un mort en una operació estètica, un cap de bombers, el director de l’Institut d’Estudis Econòmics i el Defensor del Poble. Tot això, durant una hora i 36 minuts. El govern, la seva administració i el PP han ocupat el 66% del temps i l’oposició (estatal o autonòmica), zero minuts.

No només l’oposició ha estat escombrada de l’emissió i els seus arguments han estat blasmats diàriament pels tertulians. Les organitzacions socials han estat ignorades, minimitzades o durament criticades, com en el cas dels assistents al Fòrum Social Mundial. L’única referència a aquesta cimera que ha reunit 100.000 persones la va fer, a petició pròpia, la tertuliana Pilar Cernuda, el 19 de gener, per dir que “estic molt farta d’aquests fòrums tipus humanitari o de la dona”. “Es gasten milers de milions de les antigues pessetes, perquè ens entenguem tots, el paguen els governs i no són vinculants… i tot i això, amb aquests diners… es podria haver donat educació, sanitat, alimentació, vacunes a un país sencer com pot ser Sudan o Etiòpia… Aquest tipus de fòrums em subleven, hi van persones que viuen a cos de rei durant una setmana o deu dies…”.

El cúmul de mentides, manipulació, falta de pluralisme i atacs a la democràcia és de tal magnitud que una ocupació així de la ràdio pública estatal requereix una resposta activa i clara per part dels treballadors.

Madrid, 26 de gener de 2004