El Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP) manifesta la seva preocupació per la nova allau de retallades salarials i de plantilles i la involució en la independència dels mitjans públics.

El FOP manifesta una gran preocupació per l’escalada cada vegada més preocupant que les empreses periodístiques privades i públiques estan exercint sobre les condicions laborals i professionals de les seves plantilles”.

La major part d’aquestes empreses ja havien fet importants reduccions en les plantilles mitjançant l’aplicació de diferents modalitats de regulació i no poques havien negociat la rebaixa salarial dels seus treballadors per assegurar, segons deien, la seva viabilitat garantint l’ocupació.

Tot i això tornen a plantejar noves i més rigoroses mesures de reducció, demostrant així que no havien elaborat un pla de viabilitat seriós i que l’única capacitat dels seus administradors davant la crisi del sector és la retallada pura i dura.

Aquest deteriorament afecta directament la qualitat dels mitjans i el dret dels ciutadans a rebre una informació de qualitat però en els mitjans de titularitat pública es veu doblement agreujada amb la involució d’aquest dret fonamental.

La designació partidista dels administradors dels mitjans públics, sense pluralitat ni consens, és un greu retrocés democràtic que no té altre responsable que el Govern espanyol i els de les autonomies on també s’ha impulsat aquesta aberració, sense fer cas de totes les recomanacions.

Aquest despropòsit contra els drets de la ciutadania s’aprofundirà en data imminent, quan quedi consagrat per l’aritmètica parlamentària el projecte de l’actual Govern de l’Estat que autoritza l’externalització de serveis o la privatització dels mitjans públics.

Els periodistes sabem, hem comprovat i denunciat que aquestes pràctiques són la fórmula ideada, amb el pretext de menors costos no sempre demostrables, per comptar amb una informació dependent a través d’empreses subcontractades que sempre respondran a la veu de l’amo, pendents de la renovació del contracte.

El FOP denúncia davant tota la ciutadania aquests importants retrocessos laborals, professionals i en les llibertats, que provoquen un profund dany a la informació i a la indústria periodística, que pot costar molts anys arribar a recuperar.

14 de juny de 2012