El dissabte 16 de juny –a aquestes alçades no és cap secret– hi ha la IV Assemblea de Periodistes. El lema, també sabut, és Què quedarà del periodisme? És de suposar, doncs, que l’endemà, el 17 de juny, tindrem alguna idea de per on anirà el periodisme. I del que es tractarà serà de posar-ho en marxa. Com? Com es decideixi a l’assemblea, òbviament. El que m’agradaria proposar de manera prèvia és que ja hauríem de pensar com posarem en marxa el que decidim el dia 16, siguin quines siguin les conclusions. Quico Ràfols.

La d’enguany és la quarta edició de l’Assemblea de Periodistes. Què n’ha quedat de les tres anteriors? Unes conclusions, ben treballades, un conjunt de propostes –al meu parer força interessants– que calia posar en marxa i no s’ha fet. Aquest escrit tracta que aquesta vegada no torni a passar el mateix. Que l’assemblea no sigui un bolet que surt cada any i ja està. No vull menysprear aquest bolet, és molt bo que els professionals ens veiem ni que sigui un cop l’any per discutir sobre la nostra feina, però hauríem d’intentar que tot aquest bon treball que hi fem, tingui continuïtat i puguem aprofundir en les solucions i alternatives que dibuixem.

Per això proposo que d’aquesta assemblea, els que hi anem i també els que no però vulguin contribuir a millorar l’exercici del periodisme, constituïm un seguit de grups de treball, comissions, tallers o com li vulgueu dir que, de manera autònoma, continuïn la tasca que s’iniciarà a la trobada. Prèviament a l’assemblea s’han fet per part de diversos companys i companyes aportacions sobre diferents àmbits de la nostra activitat. D’entrada podrien ser aquests mateixos àmbits, o d’altres que surtin de la trobada, però és important que continuem el que el 16 de juny tornarem a començar.

Què quedarà del periodisme? Molt més del que prediuen alguns malastrucs. Però molt menys del que volem si no ens posem les piles. Des del meu punt de vista, l’única sortida a la situació actual és més periodisme i més informació, però de qualitat. I per resoldre-ho necessitem més que una assemblea de tres hores i escaig. Per això crec que de l’assemblea n’hem de sortir organitzats i convençuts de quina serà la pròxima passa que farem. Jo proposo que el 17 de juny continuem l’assemblea, però en grups de treball. La V Assemblea segur que agrairà els resultats de tot plegat.