Insults i desqualificacions als treballadors de TV3. La precampanya electoral es fa en un clima polític anormal i hi ha qui ha optat per atacar pel broc gros TV3 i Catalunya Ràdio.
El candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, en un acte de precampanya va dir «tancarem TV3 i la tornarem a obrir amb gent “normal”». Els serveis jurídics del comitè d’empresa consideren que les expressions proferides «atempten contra els drets fonamentals dels treballadors i les treballadores de la televisió pública catalana, com el dret a l’honor (art. 18.1 CE) i els drets a la llibertat d’expressió i d’informació (art. 20.1 CE), que no podran ser restringits per mitjà de cap tipus de censura prèvia, i suposen, a més, vincular l’estabilitat de la seva feina als resultats electorals del 21-D, per part del partit al govern de l’Estat espanyol i que ha dirigit l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a les institucions de Catalunya.»

Ara bé, els serveis jurídics del comitè també observen que en el missatge de twitter del Sr. Albiol en resposta al comunicat del comitè d’empresa, el candidat del Partit Popular va matisar que no va voler utilitzar la paraula «normal» en un sentit personal i a l’entrevista del programa Els Matins del 27 de novembre va dir que els treballadors i les treballadores de TV3 «evidentment que són normals».

En tot cas, mentre es decideix l’estratègia definitiva a seguir, creiem que amb la retirada dels insults personals i directes no n’hi ha prou i exigim que es tallin d’arrel les declaracions contra els treballadors dels mitjans de la CCMA i les amenaces als seus drets laborals i professionals. Reclamem que s’acabin les declaracions que atien l’odi i posen els treballadors al punt de mira d’incontrolats que ja han protagonitzat agressions contra companys, instal·lacions i vehicles.

No només TV3 i Catalunya Ràdio hem patit aquestes reaccions d’odi i vandalisme, tots els treballadors dels mitjans estem en risc de ser assetjats i agredits en l’exercici de la nostra feina en l’actual context de forta polarització política. Exigim que s’aturi l’escalada d’insults i desqualificacions i emplacem tothom que vulgui a fer un debat rigorós i constructiu sobre el model i la governança dels mitjans de la Corporació, sense prejudicis i amenaces als treballadors i amb aportacions en positiu durant la campanya electoral.

Per això el pròxim dilluns dia 4 de desembre a les 17h, es farà un acte conjunt al Col·legi de Periodistes amb comitès d’empresa, consells professionals i sindicats per exigir respecte als treballadors dels mitjans en l’exercici de la nostra feina i perquè s’aturin les hostilitats i les agressions.

També estem estudiant des del Comitè deTV3 adreçar-nos al Síndic de Greuges per demanar empara per les manifestacions amenaçadores constants contra la nostra feina i el futur dels mitjans de la CCMA.

La Junta Electoral Central esmena a la Junta Electoral Provincial
La Junta Electoral Central ha donat un tomb a la resolució de la Junta Provincial i ha admès un recurs de Ciutadans per la transmissió en directe de la manifestació de l’11 de novembre per la llibertat dels dirigents catalans empresonats, que argumenten que es va fer en període electoral. En canvi no ha considerat el fet que, també en període electoral, s’hagués transmès la manifestació del 29 d’octubre a favor de la unitat d’Espanya, adduint que ningú no ho va denunciar. La JEC també ha vetat que TV3 i CR utilitzi expressions com «President» o «consellers» referides a Carles Puigdemont i al govern català destituït, perquè considera que falten a la neutralitat obligada en període electoral.

Des del Comitè d’empresa opinem que tot i estar en precampanya no és competència de la Junta Electoral Central intervenir en els continguts de la informació perquè és una censura prèvia no prevista a la Constitució i perquè significa una instrumentalització per part d’uns partits contra uns altres.

De la mateixa manera que ens hem oposat a la imposició dels blocs electorals, rebutgem ara les ingerències alienes als criteris professionals i a la llibertat d’informació. El Consell professional d’informatius han acordat fer un avís en els informatius, advertint els espectadors de les imposicions de la Junta Electoral

I a sobre, l’IVA
Una recent modificació de la Ley de Contratos del Sector Público, del 9 de novembre, regula definitivament l’IVA per a les Corporacions públiques de les radiotelevisions autonòmiques. El nou càlcul estableix que pel pressupost de 2018 l’impacte de l’IVA sobre la CCMA serà d’uns 20,4 milions d’euros menys. També arrosseguem durant el 2017 un dèficit que pot arribar a 12 milions d’euros per la publicitat que no s’ha ingressat i altres deutes de l’IVA d’anys anteriors. Tot plegat, amb la pròrroga de pressupostos pendent i sense Contracte Programa plurianual vigent, no augura res de bo per al futur financer dels mitjans de la Corporació.

Per això el primer que farà el comitè és reclamar a la direcció explicacions més detallades sobre l’IVA d’aquests anys i sobre les mesures del Pla de Contenció que la vicepresidenta de la CCMA ha encarregat i quins seran els àmbits afectats.

També reclamarem dels partits que es presenten a les eleccions la necessitat d’un finançament amb un pressupost plurianual, suficient i estable que garanteixi el manteniment de la producció i la plantilla, tal com havíem proposat pel contracte programa que haurien d’haver aprovat el mes de juny el Govern i el Consell de la CCMA. Un finançament que per ser sòlid i viable s’ha de basar en el consens parlamentari, que també ha d’assegurar la independència dels mitjans de la Corporació.

30 de novembre de 2017