La Junta Electoral Central (JEC) considera que els informatius dels mitjans de comunicació de la CCMA faltem als principis d’igualtat i neutralitat. La raó: fem servir les expressions «president» per referir-nos al president de la Generalitat cessat i «consellers» per referir-nos als consellers de la Generalitat cessats pel govern central amb el suport parlamentari al Senat del Partit Popular, el PSOE, Ciutadans i Coalició Canària.

Des de sempre, els mitjans de la CCMA hem recollit en els nostres continguts informatius la convenció protocolària que manté el tractament de «president» i «conseller» que les persones que han ocupat el càrrec conserven. Un tractament que mai no havia estat qüestionat i, ara, la Junta Electoral Central els nega.

La mateixa Junta Electoral considera que la retransmissió de la manifestació feta a Barcelona el dia 11 de novembre amb el lema «Per la llibertat dels presos polítics» va vulnerar «els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa». La Junta deixa fora de la seva consideració la retransmissió que TV3 va fer, igualment, de la manifestació del 28 d’octubre en defensa de la unitat d’Espanya. Exclou, precisament, un element cabdal per veure i entendre que el que ha fet TV3 en aquest cas és cobrir els esdeveniments i dimensionar les cobertures i les emissions en funció de l’interès informatiu dels fets. TV3 va mirar, en definitiva, de ser plural i neutral.

El que fa la Junta Electoral és, ras i curt, apartar del judici l’element més rellevant. Considerem que els magistrats que la integren han adoptat una decisió altament negligent.

Els Consells Professionals veiem en la resolució de la JEC una greu ingerència en el criteri periodístic de les redaccions. Imposar les paraules, imposar el relat per damunt de decisions professionals és una cotilla a la llibertat d’expressió i un mur davant el dret a la informació de la ciutadania. Rebutgem la censura i les llistes negres de paraules prohibides i reivindiquem el periodisme lliure i no polititzat. Per ningú.

Les resolucions arriben arran d’un recurs de Ciutadans davant la Junta Electoral Central, que tomba una decisió prèvia en sentit contrari de la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

Protestem enèrgicament per una decisió que, considerem, te uns efectes que de cap manera caminen en el sentit de garantir la neutralitat i la imparcialitat.

Sant Joan Despí, 29 de novembre de 2017