25-N: Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) crida a periodistes, comunicadors i comunicadores, així com a les empreses de comunicació, a lluitar per l’eradicació d’aquesta xacra social que maltracta i assassina milions de dones a tot el món.

En aquest 25 de novembre (25N), com en tots els dies de l’any, cal reiterar la rellevància dels productes informatius que generem periodistes, comunicadores i comunicadors quan informem. Els mitjans de comunicació realitzen una labor de mediació i prestació del servei d’informació a la ciutadania, per la qual cosa tenen un compromís amb la realitat social en la qual imbriquen els seus missatges i amb la ciutadania a la qual van dirigits.

La nostra tasca és fonamental per desterrar el masclisme de la societat i per crear un espai d’igualtat. Els mitjans de comunicació són canals de difusió de màxima rellevància a l’hora de representar societats no sexistes i igualitàries i lluitar així contra les violències que s’exerceixen contra les dones. Per a això és necessària la vigilància constant, tant dels consells d’informació com de les comissions d’igualtat i de tots i cadascun dels treballadors i treballadores dels mitjans de comunicació, així com de les empreses.

Pràctiques no masclistes i que visibilitzin les dones a través de llenguatges no sexistes; utilització d’índexs de gènere en les informacions; formació de treballadors i treballadores dels mitjans, que permetin informar i comunicar amb models igualitaris i lluitin contra la xacra més gran de la nostra societat, l’assassinat de dones a mans dels seus companys i exparelles.

En aquest 25N la FeSP vol destacar, una vegada més, la necessitat d’eradicar la violència laboral que sofreixen les dones en tots els seus contextos. La violència de contractes precaris i de contractacions sense contractes; les mitges jornades, que són gairebé sempre completes; la violència salarial i professional que suposa el sostre de vidre en la promoció laboral, i la invisibilitat de les treballadores dels mitjans.

Des de la Federació de Sindicats de Periodistes estem convençuts que només amb la conjunció dels esforços de mitjans de comunicació, periodistes, comunicadores i comunicadors, institucions i organitzacions socials es podrà atacar un imaginari col·lectiu arrelat en la història de la nostra societat que és permissiu amb la violència, el maltractament i la discriminació cap a les dones.

Per tot això, en aquest 25N la FeSP diu NO A les VIOLÈNCIES MASCLISTES en totes les seves formes i discursos, demana la vigilància màxima en tots els continguts informatius i recorda a les companyes de tot el món que aquest any han estat assassinades o agredides durant l’exercici del seu treball.

25 de novembre de 2017