Diversos mitjans han difós els continguts de l’últim informe trimestral del Consell d’Informatius de TVE (CdI) corresponent als mesos de juliol, agost i setembre de 2017, sobre males pràctiques en telenotícies i programes d’actualitat de la cadena. En un informe, de 222 pàgines, que inclou també una anàlisi de la cobertura informativa de l’1 d’octubre a Catalunya i dels dies posteriors de la crisi catalana.

Segons detalla l’escrit, difós internament entre els treballadors i al que ha tingut accés vertele.eldiario.es, «durant els mesos d’estiu el Consell ha comptabilitzat més de 50 casos de manipulació, censura, doble discurs i males pràctiques en general».

Entre els casos més destacables estan l’inserir en el telenotícies com una informació més l’argumentari del PP amb motiu de la declaració judicial de Mariano Rajoy sobre el cas Gürtel, la censura de l’exhumació i enterrament de les restes de Timoteo Mendieta o les informacions sobre Catalunya.

«Però sens dubte, el més greu», segons el parer d’aquest Consell d’Informatius,«és la renúncia de Televisió Espanyola a ser el referent informatiu d’una jornada històrica, en un moment crític i d’inqüestionable interès periodístic. Difícilment un mitjà públic pot complir la seva tasca de servei als ciutadans si per endavant desatén la seva funció primordial d’informar amb independència, neutralitat, pluralisme, imparcialitat i rigor, com estableix la Llei 17/2006, de 5 de juny, de la Ràdio i la Televisió de Titularitat Estatal. Per això, el Consell d’Informatius es veu de nou en la necessitat de sol·licitar el cessament del Director dels Serveis Informatius de TVE, José Antonio Álvarez Gundín, i de tot el seu equip directiu, alhora que sol·licita al Congrés dels Diputats que faci efectiva com més aviat millor la modificació de la llei aprovada el 29 de setembre de 2017 per a l’elecció del Director General i els Consellers de la Corporació RTVE. Una qüestió urgent i de pura supervivència».