En el decurs de l’intens debat polític en què ha estat immersa Catalunya els últims mesos, els professionals de la comunicació, vinculats a empreses públiques o privades, hem anat adquirint un protagonisme totalment involuntari, no desitjat i indesitjable, instigat sovint des de partits polítics, associacions i empreses editorials. Els que haurien de ser garants dels codis mínims que regulen la deontologia de la nostra professió, i que es basen precisament en el fet de garantir el servei públic que suposa la nostra feina, els han anat oblidant en el fragor de la lluita política. Una situació que sovint ha portat més a crear bàndols que no pas interlocutors.

En aquest context, els treballadors dels mitjans de comunicació hem patit un increment de desqualificacions verbals i també d’agressions físiques des de fora de la professió, i un increment també de pressions polítiques i empresarials des de dins, en molts casos.

Tot plegat considerem que són ingerències intolerables per manipular o per impedir-nos fer la nostra feina, agressions de diversa gravetat, però d’igual perversitat.

Volem dir prou a la interferència de poders i interessos aliens que atempten directament contra la nostra professionalitat i fins i tot contra la nostra integritat física. Prou de declaracions amenaçadores, de pressions, d’interpel·lacions, d’actuacions d’odi. Prou també de confondre les persones amb el mitjà pel qual treballen. Prou de difamacions.

És un tòpic, i és trist que s’hagi de repetir: sense una informació independent, crítica, lliure i veraç no hi ha democràcia. Sense professionals que la puguin elaborar, tampoc.

Set hores abans que comenci la campanya electoral… refermem-ho:

Dilluns, 4 de desembre, a les 17.00 hores, al Col·legi de Periodistes de Catalunya,
(Rambla de Catalunya, 10, Barcelona)

L’acte es promou amb el suport de comitès d’empresa, consells professionals, sindicats, i entitats professionals dels mitjans de comunicació