Les eleccions del 25-N i el futur de la CCMA

Fa unes setmanes l’ona expansiva de la contrareforma de les lleis audiovisuals catalanes pactada per CiU i PP (ara enfrontats per les banderes) arribava al Consell Audiovisual de Catalunya, on la tradició del consens en els dictàmens quedava dinamitada, i s’invisibilitzaven els vots particulars de dues conselleres en relació al tractament donat per TV3 a la gran manifestació de l’11 de setembre i als seus prolegòmens.

El CAC apareix així ja descarnadament com un altre organisme corretja de transmissió de la majoria governamental. Com ho és el Consell de Govern de la CCMA, que a causa de la contrareforma, torna a ser una instància directament progovernamental a través de la qual s’imposen els criteris polítics, de gestió i de continguts de les empreses de la Corporació. Entre ells, l’amenaça oberta d’un ERO o de processos d’externalització que responen als interessos de CiU, sobre la qual té gran ascendent un grup mediàtic català molt afí políticament i amb grans interessos al sector audiovisual.

Per això les eleccions de diumenge són una oportunitat de fer enrere les reformes que han pervertit la llei de la CCMA i que constitueixen una amenaça al pluralisme polític i social, a la independència en la gestió i a la professionalitat en tots els àmbits i especialment en l’informatiu. Així ho han entès algunes formacions polítiques, les que ja es van oposar a la contrareforma, que en reclamen la derogació als seus programes electorals. I que també es defineixen sobre el model i les dimensions de les empreses de la Corporació :

PSC : Ens refermem en el model de finançament mixt i ens comprometem a aprovar un contracte-programa que doni garanties de futur als professionals. Si bé l’austeritat ve imposada pels temps, els recursos humans i materials propis dels mitjans públics estan en condicions de fer una programació i una informació de plena qualitat.
ICV-EUiA : Cal fer front als intents privatitzadors i liquidadors de les radiotelevisions autonòmiques que ha obert la Ley General del Audiovisual del PP (aprovada amb l’abstenció de CiU) i garantir el manteniment del model de servei públic de TV3 i Catalunya Ràdio, dels llocs de treball i la capacitat productiva dels mitjans públics audiovisuals de Catalunya. En aquesta línia, els treballadors del grup han de participar en l’elaboració del contracte-programa del CCMA.

ERC : Tot i saber el moment financer crític que estem patint, ERC te clar que amb els recursos humans i materials actuals, dels mitjans de comunicació públics, s’està en condicions de fer una programació i una informació de qualitat i continuar sent líders d’audiència. (…) Garantir la seva independència governamental i les seves actuals estructures amb el manteniment dels dos múltiplex, la producció pròpia i els llocs de treball. Defensar el model de finançament mixt i el compromís de recolzar un contracte-programa que doni garanties a la continuïtat de tots els professionals.

Per la seva banda, CiU reafirma en el seu programa que la Corporació és una “estructura d’estat” però no va més enllà. A les peticions d’entrevista del sindicat o dels Comitès d’empresa de la CCMA o no ha respost o l’ha ajornat a després de les eleccions. És a dir, que no es compromet al manteniment de la plantilla.

El mateix ha fet el PPC, que no tracta de la CCMA en el seu programa, però que ha avançat en campanya que proposarà la reducció d’un 15 a un 30% del pressupost de la Corporació i del Contracte programa. I ha defensat el tancament de canals de la Corporació, com Ciutadans, que també reclama la reducció en un 25% del pressupost dels mitjans de comunicació públics i la supressió del CAC.

SI s’ha manifestat contra el tancament de canals (proposa recuperar l’internacional per satèl•lit) i contra la retallada de pressupost a la CCMA, que posen en risc TV3 i Catalunya Ràdio i la seva funció social.

Per últim, la CUP diu textualment que “pel que fa als mitjans de comunicació públics, treballarem per reformular els òrgans de control dels mitjans de comunicació públics, traient-los de les
mans dels partits polítics majoritaris. Cal crear òrgans de control d’aquests mitjans que siguin independents del Govern i dels partits; en què tots els sectors socials hi siguin representats”.

Com fan diferents sectors, ens cal saber les posicions de cada candidatura en relació al futur de la CCMA. I aquest cop especialment davant la gravetat de l’amenaça que tenim al damunt, que s’encarna en una mai desmentida voluntat de retallar els sous i la plantilla de TV3, a través d’un informe suposadament ‘objectiu’ encarregat sense transparència a la consultora PriceWaterhouse, autora del que ha dut al brutal ERO de la RTVV. No es pot dir que no estem avisats.

Sant Joan Despí, 23 de novembre de 2012