Els partits del Govern han de complir els seus compromisos
El passat mes de juliol, els partits avui integrants del Govern de la Generalitat van defensar en el darrer ple del Parlament la necessitat d’aprovar la nova Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Fins i tot es va dir des de la tribuna d’oradors que als parlamentaris els hauria de caure la cara de vergonya per no haver estat capaços d’aprovar una llei pendent des del debat sobre l’Audiovisual de desembre del 1999, i que ja estava acordada en ponència pels cinc grups de la cambra catalana. Com se sap, CiU i PP van plantejar objeccions de procediment i van impedir el tràmit d’urgència que hagués fet possible la seva aprovació.
Quasi cinc mesos després, format el nou Govern i constituït el Parlament, les ambigüitats sobre si la nova Llei anirà o no amb el paquet de les primeres, i les contradiccions entre el President de la Generalitat i el Conseller de Cultura sobre si ha de ser o no prioritària, no poden sinó frustrar les expectatives dels professionals de les empreses de la CCRTV, que novament han de patir un període d’interinitat i d’incertesa, i preparar-se a nous canvis de càrrecs directius a causa exclusivament del resultat de les eleccions i dels reajustaments interns dins del Govern.
No era aquest el compromís dels programes electorals del PSC, ERC i ICV-EUiA, que com a salvetat màxima havien assenyalat que la Llei avançaria o no segons qui guanyés les eleccions. Doncs bé, aquests partits tenen majoria un cop més, i poden aprovar perfectament la Llei malgrat que no s’arribés a un acord amb l’oposició. No s’hi val a adduir més excuses com el desitjable consens entre tots els partits o fer córrer falsedats com que la Llei no es pot aprovar si no és per 2/3 dels diputats.
Per tot plegat, des del Sindicat de Periodistes de Catalunya reclamem d’aquests partits i del Govern de Catalunya coherència i responsabilitat per evitar un nou cicle de nomenaments de directius de la CCRTV des d’instàncies governamentals i d’elecció de membres del consell d’administració amb criteris de quota partidista, pensats justament per contrarestar el governamentalisme que es pressuposa a la direcció general. Per a nosaltres, aquests nomenaments només poden portar a un nou ajornament de la nova Llei de la Corporació i a allunyar-nos del camí cap a la independència i la professionalitat dels mitjans de la Generalitat, que han de ser, per sobre de tot, públics.
Barcelona, 3 de desembre de 2006