Comunicat del consell d’informatius de TVE a tots els treballadors de l’emissora

Ens dirigim a tots vosaltres i de manera especial als professionals directament involucrats en la cobertura de la campanya a les Eleccions Europees. Volem comptar amb la vostra força perquè, a poc a poc, la informació electoral a TVE s’ajusti exclusivament a criteris professionals. A les passades eleccions del mes de març (autonòmiques a Galícia i a Euskadi) TVE va donar un petit pas (així va ser reconegut pels diferents col·legis de periodistes), avui hem de seguir avançant. En aquest camí, el Consell d’Informatius de TVE ha donat el seu suport al Manifest presentat aquest 20 de maig a l’Associació de la Premsa de Madrid.

Els blocs electorals, amb els seus temps i ordre d’aparició dels partits predeterminats, són el més allunyat de la informació lliure i plural. Des del Consell d’Informatius, com representants vostres, vam intentar guanyar espais professionals. Aquí hem trobat interessants punts en comú amb l’actual Adreça d’Informatius; però no són suficients.

La rigidesa dels blocs electorals és conseqüència de la Llei Orgànica del Règim Electoral General; una Llei de 1985, que no regula (no podria fer-ho) el tractament de la informació i sí els espais de propaganda. És inacceptable que les organitzacions polítiques pretenguin encotillar-nos amb les cada vegada més comunes senyals de partit ja realitzades o les no menys preocupants rodes de premsa sense preguntes. Estem perdent molt terreny.

Perquè a TVE fem informació i no publicitat electoral ens agradaria que no es deixés passar aquesta oportunitat. En el mirall del que és el principal mitjà de comunicació d’aquest país es dirimeixen qüestions molt importants, sapiguem estar a l’altura.

Madrid, 21 maig 2009