Una sentència contradiu la Llei de la Propietat Intel·lectual i atorga a l’AEDE un dret que només pertany als periodistes

La recent sentència, en primera instància, sobre el dret dels editors a cobrar drets d’autoria de les empreses de press-clipping i els drets reprogràfics ignora la textualitat de la Llei de la Propietat Intel·lectual (LPI) que atribueix la percepció d’aquests drets als autors: els periodistes.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) espera que una disputa iniciada entre empreses amb activitats contraposades, no sigui utilitzada per segrestar drets dels informadors en benefici per una banda aliena a aquests drets.

La voracitat de l’Associació d’Editors de Diaris d’Espanya (AEDE), lluny de vetllar pels interessos dels seus propis periodistes, pretén sostreure’ls uns drets que els corresponen i que la llei considera irrenunciables.

La FeSP intervindrà en la disputa legal, d’acord amb l’ordre jurídic vigent que estableix la llei, per esmenar el que considerem una apropiació indeguda per part de les empreses de premsa i un nou abús sobre els seus propis periodistes, que són els autors de quant es reprodueix lliurement a partir del dret de cita i que només requereix per a tal ús que no existeixi una explícita negativa d’aquests autors.

Davant tal pretensió de l’AEDED, la FeSP anuncia que impulsarà sense demora la creació de la gestora de drets dels professionals de la informació, també prevista en la llei.

Així mateix, defensarà el dret d’autoria dels periodistes amb tots els recursos legals, si una resolució en instància superior no esmena aquesta sentència, que considerem injusta. Des de la FeSP exigim el rigorós compliment de l’LPI que ha servit per adaptar els drets d’autoria a Espanya a la normativa europea.

25 de maig de 2009