En el Día Internacional de la Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) denuncia totes les violències encara massa presents a la vida de totes les dones així com en l’exercici professional del periodisme, i exigeix el compromís ferm de tot el sector contra les agressions masclistes.
Moltes companyes són objecte cada dia d’atacs de tota mena, especialment a les xarxes socials. Volem mostrar la nostra solidaritat envers elles i animar-les a denunciar aquestes situacions. Des de l’SPC posarem tot el nostre esforç en combatre aquestes agressions.
Apostem per enfortir el feminisme al nostre sector. Malgrat creixen les bones pràctiques, el sexisme i el masclisme està present encara en molts dels continguts dels mitjans de comunicació, que de vegades encara neguen l’existència de les violències contra les dones.
En defensa del dret a la informació de la ciutadania subratllem un cop més que la perspectiva de gènere en el tractament de les violències masclistes, com la representació en general de les dones als mitjans, és essencial per fer un periodisme adreçat al conjunt de la societat, més plural. Sense incorporar la visió de les dones en el relat de l’actualitat, el periodisme que es fa es coix i pobre.
També volem recordar allò que estableixen els codis deontològics: que cal evitar enfocaments paternalistes i condescendents, fer vigilància continuada en el tractament informatiu de la violència masclista, dels estereotips sexistes, així com promoure activament l’ús del llenguatge no sexista. Recordem, però, que perquè els codis deontològics siguin realment efectius, cal que siguin d’obligat compliment per llei, a partir de la regulació del dret a la informació de la ciutadania. Això, a Catalunya, implica el desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut que des de l’SPC reivindiquem des de fa temps.
Reclamem que els mitjans de comunicació es dotin de plans d’igualtat, tal com estableix la llei, i prenguin mesures efectives per lluitar contra l’assetjament i els atacs a les xarxes a les dones periodistes que treballen per a ells, estiguin o no en plantilla.
Com a SPC treballem amb la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i, a través d’aquesta, amb la Federació Internacional de Periodistes (FIP) per eradicar aquestes pràctiques. La FIP té una pàgina web per centralitzar denúncies i on defineix la seva política en aquest àmbit.
Urgim a culminar el procés de ratificació del Conveni 190 de la OIT, sobre assetjament i violència contra les dones en els centres de treball aprovat per aquest organisme el 2019. El conveni reconeix el dret de totes les persones a un món laboral lliure de violència i assetjament en el qual, tal com les dades mostren, les dones són les que pateixen de manera més desproporcionada aquestes agressions. El Consell de Ministres ja va aprovar el setembre passat l’inici de la tramitació de la ratificació del conveni, que ja ha obtingut el vist-i-plau del Congrés dels Diputats, pendent de les darreres passes al Senat espanyol i al ministeri d’Afers Exteriors.
Ens solidaritzem amb les dones que arreu del món pateixen violències masclistes i aquest 25-N ens sumem a totes les veus que les denuncien i que reclamen a les autoritats mesures efectives per evitar-les i actuar contra qui les exerceixen.