El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) secunda la Vaga General Feminista del 8 de març en l’àmbit del periodisme i la informació perquè és del tot solidari amb els plantejaments de les dones comunicadores i les seves denúncies sobre les desigualtats de gènere a les empreses, la bretxa salarial, les violències i assetjament que pateixen, el desequilibri de la participació de les dones als mitjans i el tractament sexista de la informació. Les dificultats de conciliació entre vida personal, familiar i laboral, que amb la irrupció de la pandèmia s’han disparat.

El món de la informació està en procés de contínua transformació en diversos aspectes. Un d’ells és la feminització de la professió, que no s’ha vist reflectida en una igualtat efectiva en la presa de decisions i en canvi ha provocat que la creixent precarització que es viu i pateix en el sector castigui principalment les professionals del periodisme. Aquesta precarització es constata especialment en l’àmbit dels i les periodistes a la peça i freelance, sense cap mena de cobertura social i són les primeres que pateixen les crisis i les reestructuracions en qualsevol mitjà de comunicació. La nostra preocupació per aquesta situació és constant i permanent i per solucionar-la reivindiquem alternatives que ja s’apliquen en altres països i que proporcionen una cobertura social a aquest col·lectiu molt superior a la que hi ha a Espanya i Catalunya.

El periodisme viu moments molt difícils i els seus i les seves professionals ho paguem amb escreix. L’SPC és conscient de les dificultats afegides que hi ha per a una gran majoria de dones i per això es vol implicar al màxim en la mobilització per reduir les diferències que malauradament encara hi ha i pels dèficits en el tractament informatiu de les dones en els mitjans.

L’SPC aspira a ser el referent sindical de tota la feina, de tota la lluita, de tot l’activisme feminista en el periodisme i la comunicació. Per aquest motiu, s’implicarà perquè la vaga tingui el màxim èxit en els mitjans i serveixi per reforçar la perspectiva de gènere en la comunicació i l’organització del sector. Som conscients de les dificultats, en un moment de crisi econòmica –tant la que ve de la crisi com a tal de 2008, encara no superada en el nostre sector, com de la provocada per la pandèmia de la COVID19– però l’SPC donarà suport a totes les iniciatives de la comissió 8M de periodistes i comunicadores i les difondrà entre la seva afiliació i el conjunt de la professió.

La lluita de les dones periodistes contra les desigualtats i contra el tractament sexista de la informació en els mitjans és la lluita de l’SPC. Convoquem i convidem al conjunt de la professió a secundar les accions que es proposin en aquest àmbit perquè això contribuirà a fer un millor periodisme i a garantir millor el dret a la informació de la ciutadania, el veritable objectiu de la nostra tasca com a professionals de la informació.

 

22 de febrer de 2021