Aquest dissabte 27 de febrer, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) farà la presentació del llibre Sindicalisme Periodístic. 130 anys d’activisme laboral i professional en el periodisme català. Serà una sessió que es desenvoluparà telemàticament a través de la plataforma Zoom. Per participar-hi, ho podeu fer a través d’aquest enllaç. L’SPC va impulsar aquest projecte amb motiu del seu XXV aniversari amb l’objectiu d’explicar com al llarg de la història s’havien organitzat els i les periodistes per defensar els seus drets laborals i professionals en els mitjans de comunicació on treballaven. L’acte començarà a les 11.00 hores del matí i està previst que duri poc més d’una hora.
Aquest projecte ha comptat amb el suport del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. L’autoria del llibre és diversa, ja que els diferents capítols han estat redactats per persones que han participat o que han estudiat els períodes o els aspectes que s’hi tracten. Amb aquest projecte, l’SPC pretén donar a conèixer la feina feta per molts companys i companyes des dels primers inicis d’organització professional a finals del segle XIX. Després d’analitzar les diverses experiències al llarg dels anys de sindicalisme periodístic, fa una anàlisi dels reptes que té el mateix sindicalisme en el sector davant de l’evolució tecnològica que es viu en el món de la informació. El llibre també vol ser una eina per aquelles persones que es dediquen a la recerca i investigació sobre el periodisme i, més concretament, sobre les inquietuds laborals i professionals que hi ha hagut al llarg de la història. La versió digital es pot consultar en aquest enllaç.
L’acte, obert a la participació de tothom, estarà conduït per la companya Laia Serra i comptarà amb la participació d’Isabel Fernández, directora del grup de recerca en estructura i polítiques de comunicació Daniel Jones de la UAB, que farà la presentació del llibre. Com a representació de les persones autores de la publicació també intervindran Santiago Vilanova, president del Sindicat de Treballadors de la Premsa de Barcelona, (1976-1979); Enric Bastardes, primer president de l’SPC (1993-2001); Francesc Ràfols, actual president de l’SPC i coordinador del projecte i Enric Vinaixa, Director General de Relacions Laborals del departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Igualment intervindran altres autores del llibre.
Aprofitarem la sessió per explicar-vos les reivindicacions que vam plantejar a les candidatures en les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades aquest darrer diumenge. Tot i que ja s’han fet, considerem que paga la pena repassar el que hem presentat. Ho hem fet conjuntament amb les entitats amb les quals participem en el que anomenem ‘Comissió Periodigne’ a través de la qual vam organitzar fa un temps una assemblea oberta de la professió. En aquella trobada es va aprovar el pendtadecàleg 15 accions per a un periodisme digne, que recull les principals demandes del sector per tal que els i les professionals de la informació disposin de les condicions de treball adequaldes per poder garantir el dret a la informació de la ciutadania. A la nostra pàgina web, podeu veure com ho hem fet. Per parlar d’això, intervindran Joan Vila (Grup de Periodistes Ramon Barnils. GPRB) i Gabriela Grífol (SPC).