El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) denuncia les traves que van patir al llarg del dia d’ahir els i les professionals de la informació, especialment en l’àmbit del fotoperiodisme, en els actes institucionals de presa de possessió del nou govern català. Desconeixem si va ser mala previsió o un exercici deliberat de primar determinats mitjans i impedir que la resta poguessin treballar en igualtat de condicions, però això va suposar discriminacions i restriccions per a la feina dels i les professionals.

En aquesta qüestió ja plou sobre mullat perquè a l’inici de la legislatura passada ja va haver-hi problemes similars i els i les professionals de la informació també van patir moltes restriccions per poder treballar amb normalitat. Des de l’SPC entenem que les administracions públiques han de ser estrictament rigoroses a l’hora de facilitar la feina del periodisme per tal que tota la ciutadania pugui rebre una millor informació i tan completa com sigui possible i no només la que proporcionen alguns mitjans.

Aquestes discriminacions suposen també posar en perill el lloc de treball o la feina dels i les professionals, ja que el fet de no poder cobrir amb normalitat l’actualitat pot suposar –especialment en els i les professionals que treballen a la peça– pèrdua de feines i d’encàrrecs. És a dir, que el fet de no facilitar la feina a tothom en condicions similars suposa, en definitiva, no garantir el dret a la informació de la ciutadania i posar en perill llocs de treball, siguin en plantilla o siguin en règim de col·laboració o a la peça.

Entenem la necessitat que en determinades situacions de gran interès mediàtic calgui organitzar els esdeveniments de manera curosa per tal que aquests es puguin desenvolupar amb la màxima normalitat possible. Però això no ha de ser contradictori amb proporcionar les màximes facilitats perquè el seguiment d’aquests actes el puguin fer la majoria de mitjans de comunicació. Per això caldria disposar d’uns protocols que permetessin treballar als professionals al mateix temps que es garanteix que els actes es fan sense cap mena d’entrebancs. L’SPC s’ofereix als responsables d’organitzar aquests actes per elaborar aquests protocols.

Al sindicat també hem rebut queixes per situacions molt similars que es produeixen al Parlament de Catalunya, on, en l’àmbit gràfic, només es permet treballar a dins de l’hemicicle a un pool d’agències. La resta de mitjans es queden a fora. Fem una crida als responsables d’organitzar la tasca dels i les professionals de la informació a evitar la consolidació d’aquestes pràctiques perquè això perjudica laboralment un gran nombre de companys i companyes. Entenem les dificultats logístiques de capacitat física de les sales, però, com fan en altres institucions similars, els pools són de caràcter rotatori de manera que molts més mitjans disposen de més opcions per fer una feina de més qualitat de servei a les persones que els segueixen.

Al mateix volem fer palès el nostre malestar amb els mitjans de comunicació que han sofert aquestes traves per no haver defensat de manera més ferma i decidida els seus i les seves professionals per tal que poguessin treballar amb normalitat. Qui, en definitiva, pateix els efectes d’aquestes restriccions informatives com les viscudes en el dia d’ahir són, a part dels i les periodistes, les seves audiències, les persones que els segueixen a través de diaris, ràdios, televisions i pàgines web, per a les quals treballem tant les empreses com els i les professionals. Per tant, lamentem que no hagin alçat la seva veu per denunciar aquestes traves i els emplacem a què ho facin com més aviat millor. Si realment volen proporcionar informació de qualitat, han d’exigir condicions suficients per als i les professionals de la informació.