Aquesta setmana ha quedat formalitzada definitivament la nova majoria d’esquerres a la Generalitat de Catalunya. D’entrada, aquest govern tripartit hauria d’obrir esperances entre els professionals de TV3 i d’altres mitjans públics que reclamem des de fa molts anys uns mitjans públics independents, plurals i desgovernamentalitzats. PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA han estat les úniques formacions polítiques que han respost positivament a la crida dels professionals per un canvi de model dels mitjans audiovisuals públics: reforma de la Llei de la CCRTV, elaboració d’una llei de l’audiovisual catalana, reforma de l’elecció dels òrgans rectors dels mitjans… Tant és així, que els tres grups han incorporat aquest nou model al seu programa de govern on manifesten la intenció de “blindar la seva independència i professionalitat (de la CCRTV) i la dels seus mitjans respecte al govern”.

Per ser coherent i fer creïbles aquests objectius, i abans d’entrar en aquestes reformes legislatives, creiem que són molt importants les primeres decisions i gestos. Per això, demanem al nou govern el nomenament com a nou director general de la CCRTV d’una persona de perfil nítidament independent i professional, amb el màxim consens polític, si és possible fins i tot de la nova oposició. Fóra bo també que, mentre no tinguem una nova llei de la CCRTV, el nou consell d’administració reflectís en la seva composició un caràcter més professional i menys de quota política que els anteriors.

Com en altres empreses públiques, presumiblement també a TV3 i a la CCRTV hi haurà canvis als equips directius i de càrrecs intermedis. En relació a aquests canvis, alguns d’ells absolutament necessaris, reclamem que es facin amb els mateixos criteris de professionalitat i independència. Per això, tot i que no rebutgem l’arribada de professionals de fora de TVC, veuríem molt negativament un desembarcament massiu de càrrecs d’altres mitjans públics o privats com els que han sonat històricament i recentment, molt marcats pels seus perfils partidistes. Creiem que dins dels propis mitjans de la CCRTV hi ha professionals suficientment preparats per dirigir aquesta nova etapa amb els criteris ja esmentats de professionalitat, independència i pluralitat política i social. En una televisió pública catalana independent, objectiva i desgovernamentalitzada hi cabem tots. No volem caceres de bruixes, ni desembarcaments, ni cementiris d’elefants com els que hem vist en altres mitjans públics estatals i autonòmics quan han canviat les majories de govern.

No volem un canvi del control partidista dels mitjans públics. No volem un canvi de directius fidels a un partit per altres fidels a altres partits. Volem que, definitivament, aquest sigui un país equiparable amb les democràcies europees més avançades, on els mitjans de comunicació públics són de la societat i no del govern, es dirigeixen amb criteris professionals i respecten la pluralitat política i social del país al qual serveixen.

Catalunya obre una nova etapa i amb ella també la CCRTV. Com qualsevol govern, aquest ha de rebre un marge de confiança, i més tenint en compte que les seves declaracions d’intencions recullen els nostres objectius històrics. Al nou govern li demanem que no defraudi les esperances dels professionals i les d’una societat que aspira a un millor servei de televisió pública.

18 de desembre de 2003