Els sous de la plantilla es rebaixen entre el 4,5% i el 10%. Els informatius prescindiran de cinc periodistes i la meitat dels districtes

El pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per a 2013 encara no està aprovat, però la televisió municipal ja ha començat a retallar fins a un 12% la despesa prevista per a l’any vinent. La retallada més important correspon als salaris dels treballadors, que es rebaixen entre el 4,5% i el 10%. El comitè d’empresa de Lavínia, que és la productora que té subcontractats els serveis informatius i tècnics de BTV, hem negociat en menys de dues setmanes un acord perquè la retallada salarial sigui més important per als treballadors que més cobren i menys per als que cobren menys. Dues terceres parts de la plantilla de Lavínia a BTV (91 de 155 empleats) perdrem una mitjana de 1.500 euros a l’any per persona. Des del 2010 ja teníem el sou congelat, sense cap d’actualització que compensés els augments de l’IPC. Això vol dir que, en tres anys, els treballadors de BTV haurem perdut entre el 13,5% i el 19% del nostre poder adquisitiu.

A més, Barcelona Televisió (BTV) prescindirà el proper 31 de desembre de sis periodistes amb contractes de substitució que des de fa anys ocupaven llocs de treball estables dins la redacció d’informatius. I es reduirà a la meitat el pressupost destinat a les televisions de districte, que cobreixen les informacions dels barris. L’empresa assegura que tot això no afectarà la qualitat de la informació que BTV ofereix als ciutadans de Barcelona, però els encarregats d’elaborar dia a dia aquesta informació volem advertir que, encara que nosaltres treballem sempre amb el mateix rigor, és evident que la manca de professionals impedirà fer seguiment de temes que entenem que com a televisió local no hauríem de descuidar.

Informació més local o més barata?

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, va anunciar la setmana passada a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament que el govern retallaria el pressupost de Barcelona Televisió per equiparar-lo a la resta d’empreses municipals i per convertir BTV en una televisió més local. La direcció de la casa també ha argumentat que intentava salvar de les retallades els programes “més barcelonins”.

Però, pel que fa als informatius, els treballadors temem que la informació local sigui precisament la primera víctima de la disminució dels recursos disponibles. No només per la retallada a la meitat dels reporters de districte, sinó perquè una redacció més petita i uns serveis tècnics més limitats permetran cobrir menys temes propis de la informació de la ciutat, que són els que ja caracteritzen els informatius de BTV.

L’altra retallada prevista a la informació local és la desaparició de la vintena d’informatius en llengües estrangeres, els Infos Idiomes, que BTV emetia des del 1998 i que havien estat reconeguts amb el Premi Nacional de Cultura el 2008 i el Premi a la Diversitat en l’Audiovisual (CAC) el 2010. La direcció de Barcelona Televisió també ha decidit eliminar de la graella els programes El temps del Picó i Jo què sé!, amb la qual cosa BTV renuncia a dues de les seves cares més conegudes, Carles Flavià i Alfred Rodríguez Picó. I també ha imposat retallades dràstiques als programes de més audiència:Telemonegal i La porteria. En canvi, preveu estrenar programes de dubtosa relació amb la realitat de la ciutat com ara La vida en dolç.

Els canvis, en el model de gestió

A banda dels programes de producció externa, Barcelona Televisió té subcontractats els serveis informatius i tècnics amb Lavínia, l’empresa que l’any 2010 va guanyar el darrer concurs públic per fer-se càrrec de la televisió local. Abans, a més de la mateixa Lavínia, s’havien alternat en aquest paper Ovídeo, Antena Local i Moebius, ara vinculades al grup Mediapro. Tot plegat fa que els pocs treballadors que es mantenen a BTV des que va començar les emissions, l’any 1994, hagin estat contractats per mitja dotzena de companyies diferents sense canviar de lloc de feina.

La negociació de la retallada de sous per a 2013 també ha vingut marcada per aquest model de gestió delegada de la televisió municipal: Lavínia ha aplicat una rebaixa de 335.000 euros a la massa salarial en previsió d’una retallada que l’empresa municipal de la que depèn BTV (Informació i Comunicació de Barcelona SA) ni tan sols té encara aprovada en el seu pressupost. De fet, desconeixem quina serà la rebaixa a aplicar sobre les dietes de més de 100.000 euros que es reparteixen cada any els cinc membres del consell d’administració d’ICB o el sou anual del director general, Àngel Casas, de també prop de 100.000 euros (segons la memòria de 2011).

Els treballadors de BTV ni tan sols tenim la possibilitat de negociar les nostres retallades amb qui realment les aprova, que és l’empresa municipal. És per això que l’assemblea celebrada aquest dimarts ha decidit emprendre accions per acabar l’any vinent amb la subcontractació de la plantilla i exigir la contractació directa per part d’ICB, entenent que la gestió resultaria més senzilla, eficaç i transparent.

Potser així podríem signar convenis col•lectius com el que han assolit recentment els 9.200 treballadors directes de l’Ajuntament de Barcelona. A ells sí que els apujaran el sou el 2013 i, a més, aquest Nadal rebran una gratificació extraordinària del 30% del sou amb què el consistori vol compensar-los les pèrdues de poder adquisitiu dels darrers anys. L’Ajuntament pot haver solucionat el conflicte laboral amb els seus treballadors directes, però pel que fa als de la televisió municipal, la lluita comença ara.

Més informació: Som BTV i a Twitter: @somBTV