El Consell de Professional del diari La Vanguardia va denunciar el 3 d’agost passat, mitjançant un comunicat, les pressions que la direcció exerceix sobre els periodistes que continuen amb la vaga de firmes en protesta per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) injustificat sol·licitat per l’empresa que preveu l’acomiadament de 90 treballadors.

El consell de la redacció recorda en el comunicat «que la signatura és un dret de cada redactor i el més preuat dels seus patrimonis morals i periodístics” i que “pot renunciar a ella per criteris diversos. Les pressions que ha realitzat la direcció sobre alguns col·laboradors i enviats especials perquè signessin les seves informacions han suposat un atac directe a la seva independència».

L’òrgan lamenta en el seu comunicat “que la direcció anteposi l’objectiu de publicar textos signats al criteri estrictament periodístic per valorar una informació, la qual cosa ha fet mal a la marca La Vanguardia.» Posa com exemple que a la secció d’Internacional del dia 23 passat «es va canviar l’obertura perquè no anava signada, a pesar que era la informació de major pes. Aquesta crònica va ser desplaçada de la pàgina tres i substituïda per una informació que es donava dintre a dues columnes. L’únic criteri va anar que aquest text sí anava signat».

Així mateix, el Consell Professional denuncia la utilització abusiva dels estudiants en pràctiques en aquest procés. Assenyala, que «els becaris haurien d’estar protegits davant qualsevol conflicte laboral que afecti la redacció. El que ha succeït aquests dies mostra la necessitat d’un marc que deixi clar el paper dels becaris en aquestes situacions».

Els professionals de La Vanguardia admeten que «el deure de la direcció és treure el diari els dies de vaga, però lamenta que no hagi mostrat una actitud més positiva, de respecte als drets dels redactors i als criteris periodístics, per rebaixar la tensió».