La Secció Sindical de l’SPC a RTVE, davant la celebració del ple monogràfic del Parlament sobre mitjans públics a Catalunya, vol denunciar el següent:
1.La manipulació política i manca de pluralitat informativa que pateixen els informatius de TVE i RNE, incloses les tertúlies que s’ofereixen a tota la cadena, tant de ràdio com de televisió.
2.El nomenament dels càrrecs directius en funció del govern de torn, i de tota la piràmide de comanaments, en funció de fidelitats personals i polítiques, al marge de qualsevol mèrit professional. També denunciem l’accés remunerat a les tertúlies de persones pròximes o familiars de directius.
3.La privatització encoberta de RTVE a causa de la gestió de grans espais d’antena per part de productores privades, en detriment de la feina i les idees del personal de la plantilla. En aquest sentit, reivindiquem que Sant Cugat sigui el gran centre de producció pròpia que RTVE necessita, i que Ràdio-4 tingui un pressupost propi i no inversions milionàries i temporals que només condueixen a hipotecar la programació en mans de grans estrelles. En aquest sentit, volem denunciar l’abús de l’idioma castellà a Ràdio-4, una emissora de parla catalana, la primera al país: res no fa pensar, de moment, que el canvi de llengua faci pujar l’audiència.
4.Denunciem la degradació de les programacions de RTVE a Catalunya, llevat d’excepcions honroses, i recordem que una empresa de comunicació pública ha d’emetre espais de qualitat, amb respecte cap a tots els sectors socials i cap a totes les minories.
5.Aquesta degradació també cal adjudicar-la a la manca de recursos humans i econòmics amb què s’ha de treballar, tant a Sant Cugat com a RNE a Catalunya, una problemàtica que s’està resolent amb l’augment imparable de la precarietat laboral pels nous treballadors de la casa, la majoria dels quals ho fan sense contracte.
6.L’SPC vol sumar-se a la idea feta pública per la majoria de grups parlamentaris -llevat de CiU- segons la qual la programació i part de la gestió de RTVE a Catalunya hauria d’estar sotmesa al control del Parlament de Catalunya, i a la vigilància i sancions del futur CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) sortit d’una futura llei del Parlament. Considerem que la dependència exclusiva que la nostra empresa té de l’Ente Público i de les institucions de Madrid endarrereixen les decisions a prendre, malmeten situacions enquistades d’ordre laboral i professional i suposen, sovint, una manca de respecte cap a les audiències de Catalunya.
Barcelona, 13 de desembre de 1999