Aquesta decisió empara la decisió del jutge Pedraz de dictar una ordre de recerca i captura i d’extradició contra els militars

L’Audiència Nacional ha notificat a la família de José Couso que els Estats Units d’Amèrica han denegat la petició de la justícia espanyola d’interrogar els presumptes assassins de José Couso, el sergent Thomas Gibson; el capità Philip Wolford i el tinent coronel Philip de Camp, de la  Tercera Divisió d’Infanteria Cuirassada de l’exèrcit nord-americà. El departament de Justícia nord-americana respon així a la Comissió Rogatoria enviada el passat mes de juny pel titular del Jutjat Central d’Instrucció nombre 1 de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, en la qual demanava prendre declaració als tres soldats en sòl nord-americà. En la seva resposta, les autoritats judicials rebutgen la jurisdicció espanyola i insisteixen en una de les versions donades per l’exèrcit nord-americà per a justificar l’assassinat de José Couso i eludir saldar comptes amb la justícia, reiterant l’explicació oficial de l’administració dels EUA, que va ser en resposta al foc enemic, tal com va determinar unilateralment en un informe l’Estat Major de l’exèrcit nord-americà –l’US Central Command- que dirigia la invasió de L’Iraq.

La resposta de la justícia nord-americana suposa un incompliment clar del Tractat d’Assistència Judicial en Matèria Penal i per tant justifica la decisió de Pedraz d’emetre una ordre de recerca i captura internacional contra Gibson, Wolford i de Camp, per a la seva extradició a Espanya, adoptada a mitjans del mes d’octubre passat després que el magistrat constatés la nul·la cooperació de les autoritats dels EUA per a aclarir la mort de Couso. L’interrogatori dels tres militars nord-americans era una de les diligències la pràctica de les quals havia sol·licitat la família en la querella presentada davant l’Audiència Nacional al mes de maig de 2003. El càmera de televisió José Couso va morir el 8 d’abril de 2003 després que un tanc nord-americà disparés contra l’Hotel Palestina, on s’allotjava la premsa internacional a Bagdad durant la guerra d’invasió empresa pels Estats Units d’Amèrica a L’Iraq. En l’atac també va morir el càmera Taras Protsyuk. A la pàgina web www.josecouso.info es pot trobar més informació sobre el cas.

13 de febrer de 2006