Les actuacions policials contra els periodistes són un atac directe al dret a la informació de la ciutadania
La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) rebutja amb rotunditat l’intent de desmantellar les televisions públiques autonòmiques que pretenen els governs del PP. Els acomiadaments anunciats a Telemadrid, Canal Nou i IB3 faran impossible que aquestes empreses puguin desenvolupar la seva feina en condicions mínimament acceptables i deixaran la porta oberta per a l’externalització de la majoria dels programes.
La Junta Executiva Federal de la FeSP, reunida aquest cap de setmana a Madrid, expressa la seva solidaritat amb els treballadors del diari El País, davant l’escandalós expedient de regulació d’ocupació amb què aquesta empresa ha acomiadat 129 persones, una tercera part de la plantilla, aplicant la reforma laboral en els seus termes més durs: 20 dies d’indemnització per cada any treballat amb un límit de 12 mensualitats. També ens solidaritzem amb els acomiadats a Marca, Expansión, Unidad Editorial, el Grup Joly i altres empreses.
Aquestes rescissions de contracte són una prova més que les mesures de reforma del mercat laboral que ha aprovat el Govern del PP, i les que va engegar amb anterioritat el del PSOE, no només no han servit per crear ocupació, sinó que estan contribuint que augmenti el nombre d’acomiadaments en els mitjans de comunicació perquè ara els resulten molt més barats a les empreses.
La FeSP – una organització amb 3.000 afiliats que representa més de 15.000 treballadors mitjançant els seus delegats i comitès d’empresa – reitera la seva preocupació per les actuacions violentes i irregulars d’alguns agents de policia en concentracions de protesta i manifestacions públiques, i reclama al Ministeri de l’Interior i a les conselleries corresponents que investiguin aquests casos i depurin totes les responsabilitats. La recent detenció d’una càmera de La Sexta a Sevilla i les agressions que han patit informadors de mitjans com l’emissora Radioactivitat i la revista La Directa han vingut a sumar-se a la llarga llista d’excessos d’alguns policies, el que es tradueix en un clar atac al dret a la informació de la ciutadania perquè impedeixen la feina dels periodistes.
El cas de la càmera de La Sexta Ana García demostra, a més, de manera ben clara la precarietat en què treballen molts informadors i les pràctiques irregulars que apliquen les empreses: no està contractada, treballa com autònoma i no li donen un carnet del mitjà.