La FeSP recorda també Julio Anguita Parrado i Ricardo Ortega i reitera la seva exigència que totes les empreses disposin d’un Estatut del Corresponsal de Guerra

Aquest dijous 8 d’abril es compleix el primer aniversari de l’assassinat de José Couso a Bagdad, marcat per l’homenatge al reporter mort per un carro de combat nord-americà i per les protestes contra aquest crim de guerra. La Federació de Sindicats de Periodistes dóna suport als diversos actes convocats pels familiars i companys de Couso i convida als informadors a sumar-s’hi.

El mateix dia 8 d’abril, a Bagdad, el seu germà, Javier Couso, i dos membres més de HAC (Col·lectiu de Germans, Amics i Companys) protagonitzaran un homenatge al càmera espanyol assassinat i a tots els professionals de la informació morts, que servirà també per “denunciar els crims de guerra contra el poble iraquià”.

Record a Anguita Parrado i Ortega

Aquest aniversari és doblement dolorós, ja que també recordem Julio Anguita Parrado, periodista espanyol mort només un dia abans, el 7 d’abril de 2003, a la mateixa guerra de l’Iraq. Tampoc no podem oblidar una altra víctima recent, Ricardo Ortega, assassinat per franctiradors a Haití, ni la resta de professionals morts mentre complien la seva feina al servei de la ciutadania, com Julio Fuentes, caigut un any abans a l’Afganistan.

Com a Federació de Sindicats de Periodistes, a més, hem de recordar que la situació laboral de tres d’aquests companys que van perdre la vida mentre cobrien conflictes internacionals no feia justícia a l’enorme responsabilitat informativa que varen assumir en escenaris tan perillosos.

Exigència d’un Estatut del Corresponsal de Guerra

En aquest context, repetim allò que dèiem en un comunicat sobre la mort de Ricardo Ortega, redactat el 10 de març, que es va quedar sense difondre davant els salvatges atemptats de l’11-M: “La FeSP convida a treure lliçons del que ha succeït i proposa fórmules concretes per garantir als enviats especials el màxim suport possible, tant laboral i professional com en matèria de seguretat. Per començar, i podeu comptar per això amb la col·laboració de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), totes les empreses informatives haurien d’aprovar un Estatut específic per als seus corresponsals de guerra o enviats a escenaris informatius d’alt risc.” És el millor homenatge que podrien retre a Ricardo Ortega, José Couso, Julio Anguita Parrado i tants periodistes que es juguen la vida per assegurar el dret ciutadà a una informació lliure i independent. Que també és, no ho oblidem, un deure de les empreses de comunicació.

7 d’abril de 2004

Traducció: Traduït traduit.com