Va haver de tancar la revista que dirigiria, després d’una demanda del màxim dirigent regional del PP, i ara li han embargat tota la pensió que cobra

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) denuncia el setge judicial que ve sofrint en els últims anys el periodista càntabre Patxi Ibarrondo, exdirector de la desapareguda revista La Realidad, a instàncies de l’exsecretari general del PP d’aquesta comunitat i expresident de Caixa Cantàbria, Carlos Sáiz.

Ibarrondo va ser condemnat en el seu moment a indemnitzar amb 120.000 euros al llavors màxim dirigent del PP de Cantàbria, per unes informacions publicades en aquesta revista que, encara que eren certes, una jutge va considerar que atemptaven contra el seu honor. Aquesta quantitat va ser reduïda posteriorment a 12.000 euros per l’Audiència Provincial, però per a aquesta data la revista s’havia vist obligada a tancar. En aquella època la llei permetia executar una sentència encara que no fos ferma -normativa que va ser anul·lada després-, per la qual cosa Sáinz va sol·licitar aquesta mesura i va dur la publicació al tancament.

L’estrès que va sofrir Patxi Ibarrondo a causa del assetjament al que estava sent sotmès va provocar que en 2004 li diagnostiquessin la malaltia de Parkinson. Li va ser concedida una pensió per invalidesa permanent, que és de la qual viu. La jutge Laura Cuevas havia embargat el 12% dels ingressos de Patxi Ibarrondo. Recentment, a instàncies de Carlos Sáiz, ha embargat la totalitat del compte en la qual el periodista rep la seva pensió, la qual cosa el deixa en la indigencia.

Des de la Junta Executiva Federal de la FeSP fem una crida a tota la professió periodística, de manera especial a l’Associació de la Premsa de Cantàbria, perquè mostri la seva solidaritat i ajuda a un periodista que travessa per tan greu moment només perquè va decidir exercir la seva professió amb independència i es va convertir en incòmode. El que li ha ocorregut a Ibarrondo és un clar atac a la llibertat d’expressió i així hem d’entendre’l tots els periodistes.

La FeSP es posa a la disposició de Patxi Ibarrondo per a qualsevol iniciativa que vulgui emprendre en defensa de la seva dignitat i ha encomanat als seus serveis jurídics que estudiïn les mesures a portar a terme per a frenar aquest atropellament.

12 de juny de 2007