La junta executiva de la Federació de Sindicats de Periodistes, reunida a Madrid, critica el projecte de televisió autonòmica del govern balear i se solidaritza amb els treballadors d’Antena 3

La programació que emeten les cadenes de televisió privades, i algunes de públiques, a la tarda, així com diversos espais nocturns, ha arribat a un nivell de degradació que supera tots els límits imaginables. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) no pot guardar silenci davant la difusió cada vegada més abundant de programes escombraries -emesos fins i tot en horari infantil- en els quals, invocant la llibertat d’expressió, es traspassen totes les normes ètiques i professionals.

L’abús de les càmeres ocultes és un mètode de treball perillós, cada vegada més utilitzat. Davant d’aquesta situació, la junta executiva de la FeSP, reunida durant aquest cap de setmana a Madrid, ha acordat fer una crida als professionals del periodisme perquè es neguin a participar en programes que degraden la professió periodística i la societat mateixa.

La FeSP també denuncia el projecte del govern balear de crear una televisió autonòmica basada en l’absoluta externalització dels serveis i les descarades mesures de control governamental que van en sentit contrari al procés, llargament reclamat pels professionals i la societat, d’una reforma de la gestió i el control dels mitjans públics, tant a RTVE i a l’agència Efe com als mitjans autonòmics i locals.

Igualment, l’Executiva de la FeSP mostra tot el seu suport als treballadors de les delegacions territorials d’Antena3 Televisió i de les productores que treballen per a aquestes, i rebutja la nova precarització i la disminució d’ocupació que ha plantejat l’empresa a una plantilla que fa només uns mesos es va veure sotmesa a un expedient de regulació d’ocupació de dubtosa justificació. Davant l’anunciat desmantellament d’aquestes delegacions, pas previ a l’externalització de tots els serveis informatius, la FeSP exigeix que qualsevol regulació organitzativa es dugui a terme mitjançant la negociació i l’acord amb els representants dels treballadors.

Totes aquestes situacions no es produirien si a Espanya existís, com als països de la UE, un Consell de l’audiovisual i un Estatut del periodista professional que regulés aquesta professió en benefici del dret a la informació de la ciutadania. La FeSP fa una crida al govern central perquè compleixi la seva promesa electoral, i el compromís del president del govern amb aquesta federació, de promoure l’aprovació d’un Estatut de la Professió Periodística i una Llei de Drets Laborals dels Periodistes.

26 de setembre de 2004

Traducció: Traduït traduit.com