Per al Sindicat de Periodistes de Catalunya, les dates de l’1 i el 3 de maig -Dia Internacional dels treballadors i Dia de la Llibertat de Premsa respectivament- sempre han estat dues cares de la mateixa moneda. La precarietat laboral dels periodistes és un caldo de cultiu per a una informació mal feta, sense rigor i sense contrast. Amb una sola jugada, es vulneren dos drets fonamentals reconeguts en tota legislació democràtica, com són el d’un treball digne i el de rebre una informació plural i veraç. Per això l’SPC sempre ha ajuntat aquestes dues commemoracions, perquè per a nosaltres es tracta d’unes reivindicacions indestriables l’una de l’altra.
Enguany la situació no és diferent. Assistim constantment a les agressions que des dels poders polítics i econòmics es fan al dret de la ciutadania a rebre una informació veraç i de qualitat. I és per defensar aquest dret que fa anys que reivindiquem mesures legislatives com les que hi ha a la pràctica totalitat dels països del nostre entorn. Per això reclamem als Parlaments català i espanyol que impulsin les reformes legislatives necessàries per garantir el dret constitucional a la informació. Propostes com l’Estatut del periodista professional (que s’ha tornat a presentar al Congrés dels Diputats), la Llei dels drets laborals dels periodistes (que protegeixi el col·lectiu dels col·laboradors o periodistes a la peça) i la Llei Audiovisual pendent, junt amb la d’un Consell estatal de l’audiovisual són mesures que haurien de servir per dignificar les condicions laborals dels periodistes reforçant la seva independència enfront de les pressions empresarials, polítiques i econòmiques de què sovint són objecte.
Per això convidem els professionals de la informació a participar en els diversos actes que es faran arreu de Catalunya per commemorar l’1 i el 3 de maig. De manera especial, també convidem els informadors a participar en l’Assemblea de Periodistes de Catalunya del pròxim 7 de juny, on es vol discutir sobre la situació al sector i, sobretot, aportar solucions que permetin millorar les condicions en què els periodistes realitzem el nostre treball. L’SPC compleix enguany 15 anys i vol continuar sent un referent en la lluita per la dignificació de la professió i per això ens mobilitzem al mateix temps pels drets laborals i professionals dels informadors.
Finalment, el Sindicat vol expressar en aquest 1 i 3 de maig la seva solidaritat amb tots els companys que arreu del món són víctimes de la violència perpetrada a instàncies de governs dictatorials o d’organitzacions criminals, o per la seva presència en conflictes bèl·lics. I recordem que els periodistes, quan hi arrisquen la vida, és per defensar el dret a la informació de la ciutadania.
Barcelona, 30 d’abril de 2008