El Sindicat de Periodistes de Catalunya (Sindicat de Professionals de la Comunicació) commemora com sempre conjuntament l’1 i el 3 de Maig –Dies Internacional del Treball i de la Llibertat de Premsa respectivament– perquè en el món de la comunicació considera que són les dues cares d’una mateixa moneda: un periodista precari no pot defensar una informació de qualitat davant les pressions econòmiques i polítiques. Enguany, aquestes cites arriben en un dels pitjors moments per als professionals de la comunicació per l’allau d’acomiadaments que s’estan produint al sector i pel greu retrococés que està patint el dret a la informació.
L’SPC vol reiterar la denúncia expressada en el seu recent Congrés –celebrat el 25 d’abril– que moltes empreses de comunicació s’estan escudant en la crisi per fer retallades de plantilla quan fins fa molt poc han estat declarant importants beneficis. Al mateix temps, els mitjans estan supeditant el rovell de l’ou del seu negoci, és a dir, la informació, als seus interessos empresarials deixant de banda que la seva obligació és defensar el dret a la informació de la ciutadania.
Per això el sindicat convida el conjunt dels professionals de la informació a participar en les convocatòries al voltant de l’1 i del 3 de maig, per defensar unes condicions laborals dignes per als informadors que permetin oferir una informació de qualitat a la ciutadania. L’SPC reivindica que per lluitar contra la precarietat dels professionals de la informació, el Govern central ha d’impulsar de manera immediata la Llei de Drets Laborals dels Periodistes que ha de servir essencialment per emparar el col·lectiu que més està patint la crisi, el dels periodistes a la peça. El Sindicat reclama també el desbloqueig parlamentari de l’Estatut del Periodista Professional que regula el dret a la informació de la ciutadania.
Barcelona, 30 d’abril de 2009