Manifest dels treballadors i treballadores de betevé, llegit a la concentració de la plaça de Sant Jaume del dijous 24 de febrer de 2022

Davant dels acomiadaments i les amenaces de més retallades econòmiques i de personal que estem vivint per part de la direcció de betevé amb el vist-i-plau del Consell d’Administració i tots els partits polítics representats a l’Ajuntament de Barcelona, les treballadores i treballadors de betevé volem reivindicar la nostra feina i la importància dels mitjans necessaris per fer-la.

Betevé disposava dels professionals suficients per crear tots els continguts d’interès per a la ciutadania, des de l’última hora informativa fins als formats culturals i d’anàlisi pausada. Ara, incomprensiblement, han desaparegut de la graella programes de proximitat i denúncia ciutadana com La Família Barris, i la cultura s’ha quedat orfe sense l’Àrtic, l’únic magazine diari cultural en català a les televisions públiques del país, i La Cartellera, l’únic espai de crítica de cinema en un mitjà públic. I tot sense cap alternativa per a la nostra audiència.

El consell d’administració escull eliminar de la programació de betevé allò que la fa singular i única davant d’altres mitjans més grans i amb molta més dotació econòmica. No cal ser un gran analista del mercat audiovisual per saber que un mitjà petit només pot ser competitiu si és un mitjà molt diferenciat de la resta. La diferència de betevé ha estat sempre la proximitat i l’aposta per la cultura.

L’actual consell va reelegir Sergi Vicente com a director i la seva proposta d’acabar amb la singularitat per apostar per formats propis de televisions generalistes amb les quals no podem competir amb igualtat de condicions. No podem tornar a uns formats obsolets i generalistes que condemnin a betevé a la intranscendència més absoluta. Sense singularitat, sense una direcció capaç d’analitzar l’actual situació de l’audiovisual català, sense una visió clara i profunda de què ha de ser un mitjà de proximitat, betevé està abocada, a curt o mig termini, a la desaparició. Coneixem la història: primer fem malbé un servei públic de qualitat, i després el podem privatitzar o fer-lo desaparèixer. I això ho hem d’aturar.

Ni el consell d’administració ni l’actual direcció compten amb la confiança de la plantilla per resoldre l’actual situació. I amb desconfiança no hi ha manera de gestionar aquesta situació que malauradament fa pensar en models regits per la mercantilització. I nosaltres volem trobar una solució, volem seguir negociant, però s’ha demostrat impossible fer-ho amb aquesta direcció. Per això la gent que fem betevé exigim al consell valentia, intel·ligència i una decidida aposta per la qualitat per garantir la continuïtat de betevé i la reversibilitat d’aquestes cancel·lacions inexplicables. Exigim la readmissió de les treballadores i treballadors acomiadats i un replantejament del model que garanteixi la singularitat i la viabilitat del model de servei públic de qualitat en català.

En una època fosca per al periodisme, els mitjans públics de proximitat som imprescindibles per recuperar el valor dels mitjans de comunicació per a la ciutadania. Barcelona es mereix un mitjà de proximitat a l’alçada de la seva ambició com a ciutat. Reduir betevé a ser un mitjà generalista, sense personalitat, amb uns mitjans econòmics reduïts, és condemnar-la al fracàs i la intranscendència. Exigim una direcció capaç, solvent, ambiciosa, preparada per assumir el repte de construir una betevé digna de la gent de Barcelona, de tots i totes vosaltres.

Estimem betevé, una betevé de tots, única i singular com Barcelona, amb personalitat, rigor i qualitat. Una betevé que estima la ciutat i la cultura.

#salvembetevé